2008. június 5.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ráday utca - nem csak a könyveké a főszerep az Ünnepi Könyvhéten

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Ráday Kultucca egyik legrangosabb rendezvénysorozatát, az Ünnepi Könyvhetet június 5-8. között. A budapesti Ráday Könyvesház könyvbemutatókkal, kiállításokkal, színházi előadásokkal, kórustalálkozókkal, koncertekkel kapcsolódik a szintén június 5-én kezdődő 79. Ünnepi Könyvhéthez.

A fesztivált június 5-én dr. Gegesy Ferenc polgármester nyitja meg. A fesztivál ideje alatt megtekinthető a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) formatervező és elsőéves fémműves tervező hallgatóinak kiállítása, amit Koós Pál egyetemi tanár köszönt. A szervezők különböző programokkal várják az érdeklődőket, elsősorban, de nem kizárólag a kicsikre gondolva lesz kézművesség, mese, játék, bábszínház.

Június 6-án adja át a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) a 2000-ben alapított KAMERA-díjat, melyet minden évben, a Filmszemle után, az egyesület rendezőiből megválasztott zsűri ítél oda az előző évben legjobbnak tartott magyar dokumentumfilm alkotójának.
A díj egy vándordíj, mely Haraszty István "Édeske" bronz szobra.

A zsűri a Filmszemlére bekerült több, mint 30 filmből válogat, ezenkívül még néhány alkotást is meghívhat azok közül, amelyek neveztek ugyan a Filmszemlére, de valamilyen okból nem kerültek be.
2007-től a KAMERA- díj fő támogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

A Ráday utcában mindezek mellett lesz Ferencvárosi Kórustalálkozó, képeslapbörze, dedikálás (Zalán Tibor, Urbán Péter, Petőcz András).

Június 7-én Pécs is a Ráday utcába látogat. Ez év május elejére az EKF Művészeti Tanácsa elkészítette a 2010-es év kulturális koncepcióját és programtervét. A tervezet megismertetése és megvitatása céljából az ECHO, a Pécsett szerkesztett kritikai szemle kerekasztal-beszélgetést rendez a Művészeti Tanács képviselőivel. A rendezvény alatt kiállítás látható Tóth Lászlónak az ECHO tíz évfolyamában megjelent fotóiból.

A Magyar Műfordítók Egyesülete harmadik alkalommal költözik ki a Ráday utcába.
Idén Nádor Lídia beszélget Fenyves Miklós, Koszta Gabriella és Lázár Júlia fordítókkal. A beszélgetés során három szerző, három frissen megjelent könyv és három fordító kerül bemutatásra.

*


Könyv- és Filmhét a Ráday utcában
Helyszín: Budapest, Ráday utca
Időpont: 2008. június 5-8.
Bővebb információ: www.kultucca.hu, www.radaykonyveshaz.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei