2008. június 19.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Harry Potter már 400 millió fölé varázsolta magát

Statisztikák szerint az ifjú varázsló kalandjairól szóló könyvek adatai egyelőre még alaposan elmaradnak a világviszonylatban vezető Bibliától, azonban lassan eléri a félmilliárd darabos értékesítést, és ha ilyen ütemben növekednek a számok, még az az idő is eljöhet, hogy letaszítja trónjáról a kereszténység szent könyvét.

Amennyiben a hét kötet mind a 67 nyelven megjelent példányait összeszámolják, Harry Potter könyvei már 400 millió felett járnak az eladás terén. Ezt a döbbenetes adatot az első, 1997-ben kiadott "Harry Potter és a Bölcsek Köve" óta produkálta J. K. Rowling kiadója, a Bloomsbury.

Ádáz harc folyik a könyvkereskedelmi piacokon, mivel az elektronikus kommunikáció felgyorsult fejlődésével egyes elemzők szerint jelentősen csökkenni fog a közeljövőben a nyomtatott kötetek értékesítése, annak ellenére, hogy a szemfülesebb vállalatok éppen az internet adta lehetőségeket használják ki kereskedelmi folyamatokra. A Harry Potter sorozat ettől függetlenül tarol és villámtempóban halad felfelé a listán. Viszonyítási alapnak kiváló a Guinness-rekordok Könyve, amelyet 1815-ös első megjelenésétől számítva - tehát 182 évvel a varázslótanonc előttől - összesen 2,5 milliárd példányban fogyott. Korábban éri utol Mao Ce-tung 900 millió eladásával büszkélkedő írását, ami a "Kis Vörös Könyv" címet viseli.

Joanne Kathleen Rowling által alkotott fantáziavilág erősen megosztja az olvasókat. Némelyeket elbűvöl az újszerűség, azok az eredeti ötletek, amiket bevet az írónő - például a kviddics "égifoci"-, és az olvasmányos megfogalmazás. Az ellentáborba elsősorban azok tartoznak, akik nem rajonganak keresztény hittel össze nem illeszthető, varázslókat és boszorkányokat felvonultató mesékért.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei