2008. június 22.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kepes András: Matt a Férfiaknak - A Polgár lányok feketén-fehéren

2008 június 6-án, pénteken mutatta be egyik legújabb könyvét az Alexandra Kiadó. A könyv írójával, Kepes Andrással, és főszereplőjével, Polgár Judittal Bóka László beszélgetett az Alexandra Könyvesház Pódiumán. A beszélgetés baráti hangnemben, jó hangulatban telt, s még Farkasházy Tivadar "Teddy" érdeklődését is felkeltette.

A könyv sikergyanús. Nem csak azért, mert az írója Kepes András, aki már számos témában bizonyított nekünk, hanem mert egy olyan élettörténetet, családképet sikerült elébünk tárnia, amire a '80-as évek óta sokan kíváncsiak. Botrányoktól volt hangos a sajtó annakidején, mikor a Polgár családról cikkeztek, és ha a botrányokat nem nézzük, még akkor is ott van a három lány, Zsuzsa, Zsófi és a legkisebb, Judit, akik a világ élmezőnyébe sakkozták magukat. A könyv válaszokat keres többek között olyan kérdésekre, hogy neveljünk-e zsenit gyerekünkből? Érdemes-e iskolába járni? Tehetségesebbek-e a férfiak a nőknél? Okosabbak-e a nők a férfiaknál? És még számos talányt felvet, amelyekre talán válaszokat kaphatunk.

Judit élete semmiképp sem mondható mindennapinak. Az, aki már 5 évesen egy kockás táblán esélyeket latolgat, és hadvezéri taktikákkal figurákat tologat, nem hétköznapi gyerek. Főleg, ha mindezt az év 365 napján napi 8-11 órában teszi. A könyv azonban azt mondja, hogy ha minden gyerek nevelésében fel lehetne erősíteni azt, amire hajlama, vagy érdeklődése van, Judit sem tűnt volna ki a többiek közül, maximum a sakk jobban ment volna neki, mint másoknak. A mostani kép azonban azt mutatja, hogy neki a sakk sokkal jobban megy, mint másoknak. Ehhez persze szükség van a megfelelő családi háttérre, ami elengedhetetlen kellék az olyan nevelésben részesülő gyerek számára, mint amilyen Zsuzsa, Zsófi, és persze Judit is volt.

Azonban a kislány felnőtt, többszörös olimpiai bajnok és sokkszoros sakk Oscar-díjas szellemi sportoló lett, családanya szerepet vállalt, és miközben sakk pályafutását tovább folytatva éli életét férje oldalán, azon tűnődik, vajon hogyan kellene felnevelnie gyermekeit? Vigye tovább, amit édesapjától Polgár Lászlótól kapott, vagy keressen esetleg más utat?

Kepes András régóta ismeri a Polgár családot, ezért is kérte fel őt Judit történetének megírására. A szerző elkísérhette Juditot egy-egy versenyre, és családi összejövetelek vendégszereplője is lehetett. Ezért a könyv nem csupán egy interjúból, és némi képzelgésből (fikcióból) áll, hanem konkrét képet fest a Polgár család egész életéről. Néhol a szöveget speciális kódok szakítják meg, de nem kell megijedni, ezek csupán a sakkozók számára érthető adatokat tartalmaznak, és nem is érdemes sokáig foglakozni velük, mert azokon kívül is találkozhatunk szórakoztató történetekkel, elgondolkodtató részletekkel.

*


Matt a férfiaknak
Író: Kepes András
Nyelv: magyar
Megjelenés: 2008
Oldalszám: 368
Fogyasztói ár: 3 499 Ft
Az interneten az Alexandrától rendelve a könyv ára 20% kedvezménnyel 2799 Ft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Fortunáné sződi Erzsébet 2008-07-14 13:00:20
érdeklődéssel várom a könyvet. Szeretném mielőbb megvenni. Nagyon nagyra tartom mind az irót, mind pedig az interjuholtat.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei