2008. június 25.Bajtai András
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Robert Gordon: Nem lehetsz elégedett - Muddy Waters élete és kora

Ha egy kicsit közelebbről és alaposabban akarunk megismerkedni Muddy Waters-szel és a blues műfajával, akkor mindenképpen érdemes Robert Gordon könyvét beszerezni. A szerző a legendás zenész életútjának ábrázolásával párhuzamosan érzékletesen varázsolja testközelivé ezt a zenei műfajt, Muddy Waters pályafutásán keresztül pedig bepillantást nyerhetünk nem csak a blues, de Amerika történetének egyes fejezeteibe is.

A Cartaphilus Könyvkiadóé minden tiszteletem, hiszen immár három éve tartja életben kiváló és változatos zenei sorozatát, sőt mit több, megbízható rendszerességgel szállítja az újabb hiánypótló és nívós darabokat. A Legendák élve vagy halva elnevezésű sorozatot eddigi repertoárja alapján joggal nevezhetjük a hazai zenerajongók egyik legfontosabb oázisának, hiszen 2005 óta számos zenész életét, korát és munkásságát feldolgozó monográfia jelent meg, melyeket neves külföldi szakértők jegyeznek szerzőként.
A legutóbbi kötet Robert Gordon nagyívű monográfiája a blues műfajának egyik első nagy mesteréről, Muddy Watersről szól, akit az utókor a "Chicago blues apjának" nevezett el. Muddy Waters munkásságának érdemeit, jelentőségét, hatástörténetét elég nehéz volna felsorolni, annyit azonban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az 1913-ban született és 1983-ban elhunyt zenész Rollin’ Stone című dala ihlette többek között a The Rolling Stones együttes és a híres zenei magazin, a Rolling Stone nevét is, utóbbi lap 2004-ben a tizenhetedik helyen nevezte meg Muddy Waterst a század legnagyobb és legbefolyásosabb zenészeit felvonultató százas listáján.
Muddy Waters zenéjét élete során hat Grammy-díjjal ismerték el - érdekes módon mindet a hetvenes években kapta -, a Rock and Roll Hall of Fame-be pedig 1987-ben került be, azok után, hogy azon ötszáz dal közül, amely szerintük megrengette a rockot, négynek is Muddy Waters az előadója: Rollin’ Stone, Hoochie Coochie Man, Mannish Boy és Got My Mojo Working.
Robert Gordon több mint négyszáz oldalas könyve, ahogyan alcíme - Muddy Waters élete és kora - is ígéri, nemcsak a legendás bluesénekes, gitáros és dalszerző életének eseményeire koncentrál. A tizenöt fejezetre tagolt könyvből ugyanis megismerhetjük a 20. század egyik legfontosabb zenei műfajának a történetét is, amelyeket a szerző szoros összefüggésben ábrázol a néprajzi, szociológiai és politikai vetületek hozzátoldásával.
A Mississippi deltavidékéről, a gyapotföldekről, ahol Muddy Waters hosszú éveken keresztül robotolt gyerek- és kamaszkorában, így jutunk el a szegregáció által kettészelt Chicagóba, miközben figyelemmel kísérhetjük egy művész kibontakozását, a műfaj ötvenes évekbeli fénykorát, majd a rock and roll miatti kényszerű visszaszorulását. Gordon tehát sokat merít, de egy pillanatra sem csúszik ki kezéből az irányítás, Muddy Waters sorsának és pályafutásának ismertetésébe szinte észrevétlenül írja bele a blues és számos más jelentékeny előadó történetét is.
Gordon precizitása és hozzáállása elképesztő, egyrészt, mert sosem hagyja, hogy Muddy Waters iránti szeretete elvakítsa, másrészt mert a pontosság és hitelesség kedvéért beleépíti a szöveg testébe annak a több tucatnyi interjúnak, cikknek és egyéb forrásnak az általa fontosnak ítélt momentumait is, amelyek így sokkal alaposabban és meggyőzőbben mutatnak fel egyes eseményeket, akár más, eltérő nézőpontból is. Ezért tehát a meglepően sok lábjegyzet és hivatkozás a kötetben, amelyek habár jól jelzik a munka elmélyültségét, az olvasását sok esetben mégis jócskán lelassítják.
Persze senki se gondolja a fentiek tükrében, hogy akkor most egy száraz és túlzottan tudományos kötettel állunk szemben, ugyanis erről szó sincs. A Nem lehetsz elégedett olvasmányos és hitetlenül szórakoztató könyv is egyben, Gordon monográfiájában ugyanis a társadalmi és politikai jelenségeken túl megidézi Muddy Waters népes családjának, barátnőinek, zenész- és munkatársainak alakját is.
A szöveget ezért - vagyis Gordon központi narratíváját - meg-megszakítják azok az idézőjelekkel jelölt részletek, amelyekben az egyes zenészek, rokonok stb. szólalnak meg. Gordon így illusztrálja, színesíti, mélyíti el az első kézből vett szubjektív kommentárok segítségével Muddy Waters-életrajzának egyes fejezeteit, amelyeket kronologikusan, rövidebb-hosszabb egységek - 2-3, illetve 10-15 éves időszakok - szerint épít fel Waters pályafutásából.
Az alapos és pontos zenetörténeti passzusok mellé kapunk tehát megannyi anekdotát, laza poént és meghökkentő sztorikat a zenésztársak szájából, amiket hosszú ideig lehet majd idézni. Gordon azonban ennyivel sem elégszik meg, hiszen a több száz lábjegyzeten túl egy kiadós függeléket és minden fejezethez bőséges kiegészítő jegyzetet is közöl. A függelék számomra egyik leghasznosabb része például az, amikor Gordon Muddy Waters felvételeinek vásárlásához ad instrukciókat, vagyis saját tapasztalataival előhozakodva ajánl lemezeket, illetve beszél le egyes albumok megvételéről.
Robert Gordon könyve példaértékű monográfia. Mivel egyszerre alapos és olvasmányos, szórakoztató és elgondolkodtató, a blues elvakult rajongói és a műfajjal csak most ismerkedők is imádni fogják.

*


Robert Gordon: Nem lehetsz elégedett - Muddy Waters élete és kora
Sorozat: Legendák élve vagy halva - XVII. kötet
Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
Előszó: Keith Richards
Fordította: Szántai Zsolt
Oldalszám: 432
Megjelenés éve: 2008
Ár: 4600 Ft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei