2008. június 29.Hofer László
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Dragomán György, A fehér király című könyvét ajánlja a New York Times

Dragomán György "sötéten szép" regénye, A Fehér Király azt ábrázolja, milyen volt a totalitárius Romániában felnőni - írta a The New York Times címá amerikai napilap hétvégi könyves melléklete.

A szerző kegyetlen portrét rajzol az életről egy totalitárius társadalomban; regénye egyszerre brutális és lefegyverzően gyöngéd - olvasható a rangos The New York Times Book Review-ban.
Emil Cioran filozófus Történelem és utópia című könyvében azt a kérdést feszegeti, hogy utópiát vagy apokalipszist könnyebb teremteni? Dragomán György válasza erre az, hogy az utópia létrehozza saját poklát.
"Prózája szikrázó és akrobatikus" - fogalmaz a napilap kritikusa, aki szerint a szokványos központozást figyelmen kívül hagyó terebélyes nyelvezet a kimerültség és őrület hangulatát tükrözve remekül átadja a főszereplő, a 11 éves Djata gondolatait. A 34 éves író Kelet-Európa múltjának szemléléséhez friss nézőpontot kínál; Dragomán György a Berlini fal leomlásakor hagyta maga mögött gyerekkorát és vált szabad felnőtté.
A József Attila-díjas alkotó regényét néhány hete a The Washington Post is olvasói figyelmébe ajánlotta. A Fehér Királyt több mint 20 nyelvre lefordították; az író saját, 80-as évekbeli élményei alapján írta a benne szereplő történeteket. Az angol fordítás Paul Olchváry munkája, a regényt a Houghton Mifflin kiadó gondozta.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei