2008. július 7.Kígyós Adrienn
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Dr. Csernus Imre: A NŐ - Bevállalja?

Dr. Csernus Imre pszichiáter igen ismert személyiség Magyarországon. Sokan szeretik szókimondó, olykor nyers stílusa miatt, mások pont emiatt nem, de vitathatatlanul kitűnő emberismerő. Ez utóbbi nagyban elősegítette legújabb könyvének megírásában. A NŐ izgalmas olvasmányt jelenthet; nem csak a gyengébbik nem képviselői számára.

"Ez a könyv, ha minden összeáll, a NŐ-ről fog szólni, aki a férfiak imádatának a trágya, az örök és megfoghatatlan csoda, akit már sokan leírtak és megfogalmaztak - én meg arra vagyok kíváncsi, hogyan lesz valakiből jó Nő!" - írja Csernus az előszóban. Érdekes és igen összetett témakör, azonban ne várjunk konkrét utasításokat, lépésről lépésre megfogalmazott cselekvési terveket. A műnek és szerzőjének célja egy: az olvasó figyelmének felkeltése valamint az elgondolkodtatás. Napjainkban divatosak a "Hogyan változtasd meg az életed 10 lépésben" - típusú könyvek, ám ez a mű az olvasóra bízza a döntést és azt, hogyan ülteti át a leszűrt tanulságokat mindennapjaiba. Az ő dolga lesz értelmezni a leírtakat és eldönteni, felelősséget vállal-e saját életéért. Mert bármennyire is egyszerűnek hangzik, a műből kiderül, olykor keményen meg kell küzdenünk egy szebb, felelősségteljesebb életért.
Csernus egészen a gyermekkortól indít; személyiségünk kialakulását befolyásoló tényezőkről ír és arról, ekkor milyen komoly szerepe van a szülőknek. Két fő részt különíthetünk el a könyvben, az első az úgynevezett "görcskorról" szól (ahogyan a szerző nevezi), mely a serdülő-, és felnőttkor közé helyezhető. Ekkor alakul ki saját személyiségünk, melyre természetesen óriási befolyással van környezetünk, családunk, társadalmunk, tanáraink. Sok embernek a felelősségvállalás okozza a legnagyobb problémát ebben a periódusban. Szinte kivétel nélkül mindenki fél a kudarctól, melyet úgy próbálunk (rosszul) kezelni, hogy elmenekülünk a problémák, komoly döntéshelyzetek elől. Ezek mind olyan tényezők, melyek hatással lesznek az érett személyiség, tehát az érett Nő döntéseire, cselekedeteire, érzelmeire.

A második rész a felnőttkor bemutatásával foglalkozik, melyhez rengeteg példát, történetet vonultat fel a szerző. A gyermekkorból kilépve sokaknak az önbecsülés, a helyes önértékelés jelent problémát. Csernus nagy hangsúlyt fektet a belső értékekre, így több oldalon keresztül nagyító alá helyezi a női magazinokat is. Mert sajnos ez az a "forrás", melyre sok nő épít, ezeknek az elvárásoknak próbál megfelelni. Az ilyen "normák" azonban sokszor hamisak, megtévesztőek, és miközben az illető követni próbálja a trendet, önbizalomhiányban szenved, ha nem tud azoknak megfelelni.
Természetesen a párkapcsolatokról is igen hosszasan olvashatunk. Nagyban megkönnyíti a közönség dolgát a rengeteg történet, melyet a pszichiáter személyesen is átélt rendelőjében, vagy előadások alkalmával. Sokszor érezheti úgy az olvasó, hogy az ő neve is állhatna a sztori szereplőinek neve helyén.

Aki szeretne egy jó - ám korántsem egyszerű - önismereti tréningen részt venni, nyugodtan vegye meg és olvassa el A Nő-t. Aki pedig Dr. Csernus Imre személyével szimpatizál, garantáltan összetalálkozik a pszichiáter kíméletlen mondataival, a mindennapokban ki nem mondott érzésekkel, gondolatokkal. Mindenkinek a saját döntése, hogy elolvassa-e a könyvet, melyet maga is többször kihangsúlyoz. Mindenki a saját életéért felelős.
Nos, "bevállalja"?

*


Dr. Csernus Imre - A NŐ
Kiadja: Jaffa Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 246
Illusztráció: Nádor Péter

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
csirti 2009-09-14 19:41:24
nem tudtam,hogy az őszinte emberi vélemény ennyire drága lehet,talán ha mi is bebizonyíthatnánk,hogy érző szívüek is tudunk lenni...
nem
regisztrált
Horgol 2009-06-25 11:54:57
Sziasztok!

Meghívlak Benneteket a dr.Úr könyvének megismerésére,
biztos,hogy minden bajos dolog leírva is orvoslásra kerül.
nem
regisztrált
Krisztina 2009-05-29 17:03:23
Márai Sándor egyáltalán nem vicces.
Az a gyertyás könyv egyenes utat mutat a mesterségesen eredeti való világ burkába.Ha én nem tudnám,hogy van örök élet,nem hinném egy szavát se.
Erre Te ezt kérded:Képzelődik kisasszony?
És én azt felelem:Ő mondta,nekem mondta,(soltacsklinnak)és átadta!Engem a többi nem érdekel!
Valamennyire babonás az öreg-részlet az életmű néma szava alapján írt Kabala-Könyvéből.:-)
nem
regisztrált
Cicusod 2009-05-02 17:00:07
Nem értünk olyan bonyolult eszmerendszerek megbirkózásának
megismeréséhez,amit
nem tényleg nem élünk át.Mindenki nevében bocsánatot kérek
doktorúrtól,mert ő orvos.
Nem dolga mások felesleges gúnyáit magára venni.
Szeretjük és tiszteljük.
Tessék viselkedni jelenlétében.
nem
regisztrált
Kata 2009-01-02 08:42:39
szóval a doki még mindig viszi az utolsó szót,azt hiszi neki játszmáznia kell, pedig Nem.
ha játszmázik,azt azért tegye mert valamit mondania kell mert nem néma.
én a néma voltam,mert tanultam az okosobbtól, de a doki szemüvege ragyás .
ha meg'támadná egy fél napra pár rosszcsont gyerkőc, akkor ordítana?elűzné őket, mert megijednek de mindenki szereti ha szeretik.
a gyerkőc az élénkségével örömöt nyújt.
akkor ha megkedvelnek, akkor azt mondja ,hogy mentsen meg az ég?
óriási tévedés, itt nincs becsapás, halkan kell igazán szeretni:-)
puszika,Kata
nem
regisztrált
erdély 2008-07-15 13:03:41
A könyvismertető megteszi magáét, valóban felkeltte az érdeklődésemet. Valóban érdeks és nehéz szakasza, időszaka minden gyermeknek átélni a "görcskort" amit régen kamaszkornak neveztünk, mielőtt nővé, férfivá válana. Ez az időszak, amikor a kamsz már nem gyermek, de még nem is felnőtt. Ez a felemás lelkiállapot valóban igen sok "görcsöt" okozhat a viselkedésében. Külsejében már valamennyire hasonlít a felnőttekhez és próbál is felnőtt viselkedési mintákat lemásolni, de végül is lelkileg egy éretlen, a világban helyét kereső féktelen gyermek. Állandó görcsös lelki állapota rengetg problémát okoz magának és a környeztének, amíg a buktatók, a kudarcok meg nem érleleik az önértékelését, személyiségét, olyanra, amilyennel az érett felnőttek rendelkeznek.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei