2008. július 17.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nyilvánosságra hozták Che Guevara eredeti naplóit - Idén kiadják

Nyilvánosságra hozta a bolíviai kormány Che Guevara eredeti naplóit, amelyeket a dél-amerikai országban vívott gerillaháború alatt írt. A könyveket 1986 óta egy lepecsételt borítékban őrizték a nyilvánosság elől egy széfben.


Ernesto Rafael Guevara de la Serna Argentínában született 1928. június 14-én. Ismertebb nevén Che Guevara, vagy egyszerűen Che az orvos, politikus, marxista forradalmár, kubai miniszter, és nem utolsó sorban gerillavezér volt. Bár Argentínában látta meg a napvilágot, Fidel Castro 1959-ben "született" kubai állampolgárnak nyilvánította.

Szülei nagy súlyt fektettek taníttatására, középiskolai tanulmányait az ország második legnagyobb városában, a közeli Córdobában, a Colegio Nacional Deán Funes-ben folytatta, ahol főképp az irodalom és - asztmája dacára - a sport területén jeleskedett. Eleinte mérnöknek készült, később inkább az orvosi pályára váltott. 1947-ben a Buenos Aires-i egyetemen orvosi tanulmányokat folytatott. Ekkoriban még nem vett részt politikai megmozdulásokban.

1951-ben barátjával, Alberto Granadoval és a La Poderosa-val végrehajtották rég eltervezett utazásukat Dél-Amerikán keresztül (amelyről 2004-ben készült A motoros naplója című film). Ekkor körvonalazódott benne a gondolat, hogy az egész Dél-Amerikára jellemző tömeges szegénységet és kiáltó társadalmi egyenlőtlenségeket csakis fegyveres forradalommal lehet orvosolni. Az is világossá vált számára, hogy Latin-Amerika nem különálló nemzetek összessége, hanem gazdasági és kulturális egységet képez, felszabadítása tehát az egész földrészre kiterjedő stratégiát követel. Visszatért Argentínába, sietve befejezte tanulmányait (bőrgyógyász lett), hogy folytathassa utazásait.

Guatemalában ismerkedett meg Fidel Castróval. Ő vezette 1958. december 31-én a kubai gerillaháború egyik legsikeresebb, talán döntő hadműveletét, Santa Clara bevételét. 1959. január 1-jén diadalmasan vonulhattak be Havannába. Innen indult aztán Dél-Amerika felszabadítására, melynek első állomása lett volna Bolívia. Mint életében sok helyen, itt is leírt minden fontos eseményt, melyeket eddig csak részleteiben ismerhettünk.

A hazai olvasóknak ismerős lehet Moldova György A napló című könyve, melynek Guevara valóban létező bolíviai jegyzetei voltak a kiindulási pontjai. Átvette belőle mindazt, amit lehetetlen volna másképp elmondani, mint ahogy Che leírta: dátumokat, földrajzi neveket és irányokat, vadászzsákmányokat, harci összecsapások napjait és körülményeit. S bár különösen hangzik, magát Che Guevarát - a hős elképzelt jellemét adta hozzá zseniális módon. A nagyközönség az eredeti kézzel írt naplókat csak most láthatja. Úgy tervezik, az oldalak reprintjével még az idén kiadják a könyvet.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei