2008. július 22.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Peter Weiler: A Márai-véletlen

Peter Weiler könyve, a Márai-véletlen a ma oly divatossá vált, több szálon futó, történelmen és művészeten alapuló, a múltban végbe menő, de a jelenben kibontakozott cselekmények láncolatának műfaját követi, mely a Da Vinci Kódban érte el tetőfokát, és azóta számos olyan irodalmi alkotás született, mely próbálja vele felvenni a versenyt.

Egy újabb könyv, ami tele van rejtéllyel, és titokkal, melyet egy talpraesett, vagy jellemben erős személy fog majd megfejteni, és a múltból előmászó sötét árnyak majd szépen visszahúzódnak a könyv végére, és mindenki boldog lesz. Be kell valljam, hogy ilyen gondolatok fogalmazódtak meg bennem, amikor kezembe vettem Weiler A Márai-véletlen című könyvét, és az sem tett jót az olvasási kedvemnek, hogy a hátsó borítón már megint belebotlottam a Da Vinci-kódba, amitől már kezdek egy kissé befordulni. Jó, értem, kell a reklámfogás, de azért lehetne kreatívabb is az a pr-csapat.

A történet egy Kaliforniában élő, húszas éveiben járó lányról szól, aki egy aukción megvásárol egy 1960-as acélkék Pontiac Catalinát. A kocsi körül valami szörnyű titok ólálkodik, és Pamela (ő lenne a főhősnő) nyomozásba kezd az éppen kibontakozófélben lévő új kapcsolatával, akinek Paul a neve, és orvostanhallgató. A cselekmény aztán a nyomozgatásnak köszönhetően elkezd több szálon és időben futni, és lassan kibontakozik maga a történet, melyet ötletesnek tartok, de azért nem rágtam szét a körmeimet, és nem csodálkoztam nagyokat a meglepetéstől.

Nos, olvasás közben egyértelművé vált, hogy Márai neve is amolyan közönségcsalogató, mert attól függetlenül, hogy szerepel a könyvben, sőt életének utolsó heteit az író fantáziája szépen beépíti a történetbe, de magához a cselekményhez szorosan nem kapcsolódik, én inkább a könyvben fontosabb szerepet kapott két Remington szoborra helyeztem volna a hangsúlyt címadáskor.

Az egyes szám első személyben megírt történettel is van egy kis probléma; több olyan fejezet van, amiben Pamela egyáltalán nem szerepel, mégis úgy van megírva, hogy ezt is ő meséli el, és ettől néha abszurddá válik maga a cselekmény, ami gyakran a múltban játszódik, és olyan emberek szerepelnek benne, akiknek az érzelmeit és gondolatatit is papírra vetette az író. A másik probléma ebből adódik. Értem, ez a könyv első sorban a rejtélyekről és titkokról szól, de azért nem kellene némelyik karaktert ennyire sablonosan "életre keltetni", és a jellemek sincsenek rendesen kidolgozva, néha az az ember érzése, hogy megrekednek a lapokon, és ezáltal nem tudunk mit kezdeni velük. Ami azért is bosszantó, mert Márai karakteréhez az író például olyan emóciókkal nyúlt, ami hitelesen visszaadta, vagy legalábbis próbálta visszaadni az öreg író utolsó heteit. Szóval elsősorban nem a jellemábrázolás hiányáról van szó. A divatos kliséket is el lehetett volna hagyni, ezek nagyon is bekategorizálják a könyvet, és helyette nagyobb hangsúlyt fektethetett volna az emberek motivációira, ami nagyban meghatározza magát a cselekményt.

Aki arra számít, hogy egy újabb világrengető titok kerül felszínre, annak A Márai-véletlen csalódás lesz. A történet kisebb léptékben halad a végzet felé, de talán ettől különül el a mostanában divatossá vált műfajtól, ami csak jót tesz a könyvnek. Igaz, a végén valami szövevényesebb, bonyolultabb megoldásra számítottam, de azért minden a helyére került. Bár nekem személy szerint még lettek volna kérdéseim a történettel kapcsolatban, az író úgy érezte, hogy az utolsó mondat végére, képzeletben leírhatja a Vége szót.

A könyvet azoknak ajánlom, akik a már századszorra is kitaposott Da Vinci-kód ösvényén szeretnek sétálni, de előre leszögezném, hogy egy szolidabb, visszafogottabb könyvet vesznek a kezükbe. Lesznek fordulatok és némi izgalom, de infarktus-közeli állapotba senki sem fog kerülni.

***


Peter Weiler: A Márai-véletlen
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2008
Oldalak száma: 347
Ár: 2990 Ft
A szerző honlapja: www.peterweiler.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei