2008. augusztus 1.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Neil Gaiman: Csillagpor és Sosehol

Az Agave Kiadó gondozásában 2007-ben megjelent két Neil Gaiman könyv, a Csillagpor és a Sosehol Anglia egy-egy titokzatos, rejtélyes, csodákkal teli világát mutatják be, persze történetük mindkét esetben távol esik a valóságtól. Még ha az ember el is veszik a hétköznapok zűrös problémái között, ezek a mesék izgalmakat, és kalandot ígérnek, amikre azt mondhatjuk: bár sose érnének véget.

Neil Gaiman 1960-ban született Angliában, egy lengyel zsidó bevándorló családban. Életét a Szcientológiai egyháza vezérelte gyerekkorában, és Amerika szolgált otthonául. Pályafutását újságíróként kezdte, majd 23 évesen egy fantasy novellával elindult írói karrierje. Népszerű művei között képregényeket, regényeket, novellákat és forgatókönyveket találunk. A Sandman című képregénysorozatát a műfaj egyik klasszikusának tartják, akár az Amerikai istenek című regényét (ami 2003 óta a Szukits kiadó jóvoltából magyarul is olvasható). A Csillagpor című film után valószínűleg a Coralin című gyermekkönyvének animációs feldolgozását várhatják moziba járó rajongói, bár így is számos film készült már műveiből.

A Csillagpor fantáziát megmozgató, titokzatos történetét a moziból már ismerhetjük, csak mint minden filmes adaptáció, ez sem teljesen ugyanaz. Tristan Thorn kalandjai a falon túli világban sokkal személyesebbek a könyvön keresztül, mint azt a filmen láthatjuk. Az a távoli világ, amely részben Tolkien fantáziájának teremtett lényeivel, részben a szerző sajátjaival - a felhők közt cikázó kalózhajókkal, hullócsillagra vadászó boszorkányokkal, és a titkos konszernnel, ami Trisztán útját egyengeti - sokkal több kalandot ígér a könyvön keresztül. A történet kalandos szála mellett persze ott lapul a romantika is, ami keresztbe-kasul fonja a történetet, és bár, nincsenek látványos csatajelenetek, azért ez a verzió is egészen emészthető, olvasható.

A Sosehol egy egészen más téma, más időben játszódik, és a helyszín sem ugyanaz, bár a lények, és bár az írói fantázia most is posztmodern szellemiségre utal, a különbség eléggé szembetűnő. Skóciából érkezik hősünk, Richard Mayhewnek a XX. századi Londonba. Szülőfalujából eljövet jóslatot kap, és nem is sejti, hogy az élete teljesen meg fog változni - és nem úgy, mint azt eltervezte. A nyomógombos telefonok korába csöppen, ahol az utcán autók hada cikázik, a metróhoz mozgólépcső vezet, azonban a föld alatt, egy másik világban báróságok, és márkik birodalmában egy Ajtó nevű lánynak menekülnie kell. Egy titkos megrendelő a lány egész családját megölette, és már csak ő van soron. Ajtó különleges képességgel rendelkezik: bármilyen zárat, ajtót kinyit pusztán az érintésével. Menekülés közben veti a sors Richard Mayhew elé, aki lemondva a menyasszonyáról, és egy unalmasnak ígérkező vacsoráról, megmenti a lányt. Élete ettől kedve teljesen megváltozik. Hétfőre elveszti személyiségét, a földalatti nem engedi be a kocsijába, a munkahelyén elrámolják az asztalát, és a lakását, miközben még fürdik, kiadják másnak: vagyis a hétköznapi emberek számára láthatatlanná válik.
Richard, hogy visszakapja régi életét, Ajtó nyomába ered. Ajtó egy testőrrel (Vadász) és De Carabas márkival egy angyalhoz megy tanácsért. Richard is társául szegődik, hogy segítsen a küldetésben, amihez az angyal adja a megbízást, és ami számára az utolsó reményt jelenti.

Gaimen ezt a könyvet olyan ötleteiből építette fel, amiket a hasonló című sorozatforgatókönyvének írása közben kihúztak a történetből. Úgy érezte, azoknak az elemeknek még fontos szerepük van, és mint olvashatjuk, ezeket be is töltik. A könyv utószavában megemlíti, hogy ő sosem ír folytatásokat, ám előfordulhat, hogy egy-egy szereplőnek még akadhat kaland a tollában.

Az író hivatalos honlapja innen érhető el.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei