2008. augusztus 12.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Potenciális botrány miatt törölték egy iszlám regény kiadását

Leállították a kiadását a "The Jewel of Medina" című iszlám történelmi regénynek, mert a Random House kiadó szerint a radikális körökben botrányt keltene, és ezt nem vállalhatják be. Ezzel szemben szinte ugyanerről a történetről jövő évre egy másik kötet megjelentetését tervezik.

Sherry Jones "The Jewel of Medina" (Medina ékköve) című könyvének bemutatója keddre volt meghirdetve a Ballantine Books - a Random House egyik részlege - által. A 432 oldalas regény Aisha történetét írja le, aki Mohamed próféta ifjú menyasszonya volt és kemény küzdelmek árán vált belőle érett nő, valamint vezető. Történelmi kutatások szerint még csak hetedik életévében járt, amikor Mohamed feleségül vette, és a próféta haláláig - azaz Aisha 18 éves koráig - együtt maradtak. Az összes felesége közül őt kedvelte a legjobban, ami talán nem is véletlen, hiszen a kislányból az iszlám kultúra egyik legelismertebb női alakja vált, tanácsaival, elszántságával rengeteg embert állított vallásuk mellé.

Carol Schneider, a Random House szóvivője a sajtótájékoztatón elárulta, hogy a kiadó tanácsot kért többek között Denise Spellberg egyetemi professzortól, aki szerint a kötet viccet csinál az iszlámból. Ezután döntöttek a megjelentetés határozatlan idejű elhalasztásáról. Hogy pontosan mi az a momentum, ami felháborodásra adhat okot, arról nem nyilatkoztak. Értesülések szerint drága árat fizetett a Ballantine, mintegy 100 ezer dolláros kártérítéssel enyhítették a szerző bánatát. Kíváncsiak lettünk volna, mit ír a történtekről Jones a saját blogján, ám online naplója már csak meghívásos alapon olvasható.
Úgy tűnik, más írót is megihletett Aisha, Kamran Pasha "Mother of the Believers" (A hívők anyja) című kötetének kiadása jövő áprilisra van betervezve.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei