2008. augusztus 26.Kígyós Adrienn
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kölcsey Ferenc 170 éve hunyt el, rá emlékezünk

Kölcsey Ferenc költő, politikus. A közéletben nem ismert megalkuvást, a végsőkig kiállt igaza mellett. Költőként előbb a klasszicizmus majd a romantika elkötelezettje és szerepet kapott a nyelvújító mozgalomban is. Mai napig a reformkor egyik leghitelesebb alakjaként tartják számon.

Kölcsey Ferenc 1790. augusztus 8-án látta meg a napvilágot Sződemeteren, a mai Románia területén. Fiatalkorát korántsem nevezhetjük felhőtlennek, hiszen előbb himlő következtében elvesztette bal szemét, majd hatévesen édesapja, tizenkét évesen édesanyja halt meg. Ezek a negatív események mind hatással voltak arra a zárkózott, kissé magányos fiatalra, mely később vált belőle.

Első költeményét 13 évesen írta meg, azonban fiatalkori verseit később megsemmisíti. 1796-tól egészen 1809-ig a Debreceni Kollégium tanulója. A következő évben felkerült Pestre, joggyakorlatra, ahol aztán rengeteg ismerőst szerzett. Nagy hatással volt életére és munkásságára Kazinczy Ferenc, akivel már diákévei alatt rendszeres levelezéseket folytatott.


Kölcsey portrészobra Szegeden


1811-ben visszatért vidékre, s több évnyi utazgatás után Szatmárcsekén telepedett le. Habár jól érezte magát a nyugodt környezetben, hiányzott neki a közélet. Anyagi helyzete sokáig nem tette lehetővé, hogy újra a fővárosba utazzon, így aztán borús hangulat uralkodott el a költőn. Ekkoriban szakította meg levelezését Kazinczyval, mely aztán barátságuk végét is jelentette. Nem volt azonban egyedül, hiszen pesti évei alatt szoros barátságot kötött Szemere Pállal, akivel aztán 1826-1829-ig az Élet és Literatura szerkesztői voltak.
Szatmár megye aljegyzője, majd 1832-től országgyűlési képviselő volt, ahol hamar kirítt a tömegből lehengerlő szónoki képességeivel. Ekkor kezdi meg Országgyűlési Naplójának írását, melyet máig az egyik legfontosabb remekműveként tartanak számon.
1834-ben aztán nehéz döntést kellett meghoznia. Szatmár megye vezetői arra kötelezték, hogy változtasson addigi álláspontján és forduljon szembe elveivel és a jobbágyfelszabadítással egyaránt. Kölcsey jelleme azonban megingathatatlan volt, így 1835-ben végleg lemondott képviselői posztjáról. Nagyon megviselték a politikai változások és annak közvetlen hatásai, például az országgyűlés feloszlatása.

Nem bírta tétlenül szemlélni az eseményeket, így ha csak közvetetten is, de részt vett a reformmozgalmakban. Kiállt Kossuth és Wesselényi mellett, rengeteg politikai perrel foglalkozott.
1838-ban szerencsétlenségére egy nyári zápor bőrig áztatta, lebetegedett, majd egy hét múlva, augusztus 24-én meghalt. A gyászszertartást az Akadémián tartották, ahol Eötvös József tartott felette beszédet.


A Himnusz kéziratának első oldala


Minden bizonnyal a legtöbb magyar szemében a Himnusz megírása tette halhatatlanná Kölcseyt. 1823. január 22.-én Szatmárcsekén fejezte be a művet. 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Az eredeti kézirat jelenleg az Országos Széchenyi Könyvtárban látható.

Zárásképp pedig egy kis érdekesség. Vörös Júlia grafológus nemrégiben megvizsgálta Kölcsey 1834-ben írt végrendeletét. A szakértői vélemény így hangzik:

"A lelkiismeretes, felelős közéleti ember áll előttünk. Mindenáron megvalósítani önmagát, elfogadtatni művészetét, és mint olyan embert, aki tovább lát a szűkebb hétköznapokon, a nemzet sorsában, érdekeiben tud gondolkodni. Mindez állandó szellemi küzdelmet jelent a külvilággal, a személyiségnek önmagával. Ez örökös művészsors."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Emese 2010-01-19 18:03:52
nagyon jó, hogy megtaláltam azt ami nekem kellet! :)
egy gyüjtőmunkámhoz kellet de ez már megvan!!
(bár a szemével kapcsolatban engem több dolog is érdekelne!! de így is jó :)!!!)
kössz az infót
nem
regisztrált
Réka 2009-10-05 17:10:07
tényleg hány évesen vakult meg és hogy zajlott le ? mert sokat nem tudok róla és sehol se találtam infókat róla!
nem
regisztrált
Réka 2009-10-05 17:08:37
Szerintem nagyon érdekes volt,mert csak a lényeg volt benne a fontos információk és nekem pont ez kellet :D

Csatlakozott:

2008-05-27

Írt kommentek:

3 db

Kígyós Adrienn 2008-09-15 14:12:08
Kedves vivi!

Az életéről szóló forrásokból pusztán annyit lehet megtudni, hogy még édesapja halála előtt vesztette el az egyik szemét. Tehát még hat éves kora előtt történt, de pontos dátumot nem említenek.
nem
regisztrált
vivi 2008-09-14 10:37:26
syasztok , nem tudjátok hogy Kölcsey hány éves korában vakult meg ???
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei