2008. augusztus 27.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

J.L. Carrell: A Shakespeare-titok

Vajon ki volt Shakespeare, ez a zseniális író, aki a szavakból költészetet, a jellemek konfrontálódásából bölcsességet faragott? Lehet, hogy a világirodalom legnagyobb alakja nem is egy személy volt? Rengeteg érdekes kérdés egy kellemes krimibe ágyazódva: ez vár az olvasóra, aki kezébe veszi J. L. Carrell: A Shakespeare-titok című könyvét.

"Bal hüvelykem bizsereg, gonosz lélek közeleg"- ezzel a Shakespeare idézettel indítanám útjára gondolataimat, melyek a könyv kapcsán vetődtek fel bennem. Carrell könyve a ma oly népszerű titkokkal teli műfaj egyik "gyöngyszeme". A téma izgalmas, és a múlt árnyai életre kelve egy érdekes teóriával fűszerezett, olvasmányos művet nyújtanak az olvasónak, valahol a krimi és a ponyvaregény határán mozgolódva.

A történet egy Kate nevű fiatal rendezőről szól, aki a Globe Színházban a Hamletet készül színpadra álmodni. A fiatal nő egykori egyetemi tanára az egyik próbán meglátogatja őt, és egy dobozt nyújt át neki, majd néhány órával később leég a színház, és a titok vele együtt elpusztul a tűzben. Ám Kate elkezdi saját, önálló nyomozását, és nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a történet részben Shakespeare létét, és egy elveszett művét boncolgatja, hol a valóságot, hol a képzeletet hívva segítségül. Ennél többet nem érdemes elárulni a könyv tartalmáról, hiszen oldalról oldalra érdekesebbnél érdekesebb dolgokat tudunk meg az angol színműíró munkásságáról, és a kor sajátos, bonyolult kapcsolatrendszeréről.

A szerző tapasztalt Shakespeare kutató, és minden mondatából kiérződik, hogy a négyszáz éve halott íróról mindent tud, és rajongása az angol úriember iránt nagyon is erős, mély kötelékként él benne. Szükség is van erre a szakmai tudásra, hiszen J. L. Carrell regényén érződik, hogy a dramaturgia kissé felszínes, és egyes részek kidolgozatlanok. Az író igazából akkor van elemében, ha a Shakespeare-titok körüli mizériáról van szó, ilyenkor szinte szárnyal, de az akciójeleneteknél érződik, hogy az írás mégis csak egy másik műfaj, és itt bizony vannak hiányosságok. A félelemkeltés nagyon gyenge lábakon áll, és néha vannak olyan eseményláncolatok, melyeket az írónő egy oldalba sűrítve szinte az arcunkba vág.

De semmi baj, mert kárpótol minket maga a sztori, és azt kell mondjam, én minden egyes titkot, minden egyes irodalomtörténeti okfejtést nagyon élveztem. A felvetés, miszerint az angol író kilétének rejtélye több lehetséges megoldást hordoz magában, lenyűgöző. Napjainkban sokan úgy vélik - az irodalom tudományában jártas emberek -, hogy Shakespeare személye másvalakit takar, mint azt eddig gondoltuk volna.

A történet, miközben halad kissé bugyuta, kalandregényekre támaszkodó megoldásaival a végkifejlet felé, rengeteg információt szolgáltat az angol író munkáságával kapcsolatban. Már ezért érdemes lenne elolvasni a könyvet. Sőt, ha őszinte akarok lenni, néha úgy éreztem olvasás közben, hogy ha a téma nem lenne ilyen lebilincselő, érdekes és fordulatokban gazdag, akkor lehet, hogy az első néhány oldalnál leteszem a könyvet, és továbblépek.

Akit érdekel, hogy a múlt mennyire szövevényes, és hogy minden egyes tettnek vannak következményei, és hogy az irodalom mennyi misztikumot, és rejtélyt hordoz magában, az bátran vegye kezébe J.L. Carrell könyvét, mert nem fog csalódni. Aki az irodalom legnagyobb alakjáról szeretne többet tudni, és a hipotézisek labirintusában bolyongani, rohanjon a legközelebbi könyvesboltba, és ha már ott van, akkor az említett alkotás mellé, ragadjon magához egy Shakespeare könyvet, mondjuk, a Machbetet: hiszen ahogy gondolataimat útjára engedtem, most vissza is térnek hozzám. Mert ahogy az említett színműben az egyik boszorkány mondja: "Bal hüvelykem bizsereg, gonosz lélek közeleg".

***


J.L. Carrell: A Shakespeare-titok
Eredeti cím: Interred with their bones
Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 430
Ár: 3499 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei