2008. augusztus 28.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Being a Scot (Skótnak lenni) - Sir Sean Connery önéletrajzi kötete

A legjobb időzítéssel, 78. születésnapja és a szülővárosa által rendezett Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztivál ünnepi kereszttüzében került boltokba a legendás hírű, Oscar-díjat és több tucat egyéb elismerést elnyert skót színművész, Sir Sean Connery könyve.

Szerte a világon úgy ismerik elsősorban Sean Conneryt, mint az "igazi", az eredeti James Bond, aki kemény öklével és sármjával tarolt őfelsége titkosügynökeként. Azonban Nagy Britanniában ő elsősorban egy skót úr, II. Erzsébet királyné lovagja. Augusztus 25-én hétfőn jelent meg a "Being a Scot" (Skótnak lenni) című önéletrajzi alapokon nyugvó műve, amit Edinburghban, Connery szülővárosában mutattak be először a világon.


A 430 színes képpel illusztrált kötet bepillantást enged a művész fiatal életéveibe, amikor még nagyon keményen kellett dolgoznia a betevő falatokért, családjával együtt ugyanis szegénységben élte mindennapjait az Edinburgh város melletti Fountainbridge-ben. Hogy az olvasókkal megkísérelje megismertetni a skót kultúrát legalább minimális szinten, Robert Burns költő, Sir Walter Scott író és Stuart Mária skót királynő sorait is idézi.

- Egy híressé vált Fountainbridge-i tejesfiú szemén át osztja meg mindenkivel a skóciai kultúrát, sportot, építészetet és természetesen a gótikus skót irodalmat - mondta a sajtótájékoztatón a könyvről Catherine Lockerbie, az évente megtartott és Nagy Britannia egyik leghíresebb könyves seregszemléje, az Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztivál (Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztivál) igazgatója.

Sean Connery évek óta lelkes támogatója a Skót Nemzeti Pártnak (Scottish National Party), emiatt többen nacionalizmussal bírálták. Jelenleg a Bahamákon él és addig nem is kíván visszaköltözni Skóciába, amíg az ország nem lesz teljesen független Angliától. Fiával, a színész-rendező Jason Connery-vel hűvösnek mondható kapcsolata. Akárhogy is, ez a könyv biztosan jót tesz népszerűségének és talán ismét látható lesz még filmen, hiszen már a 2003-ban forgatott "A Szövetség" óta nem állt a kamerák elé.

***


Being a Scot (Skótnak lenni)
Szerző: Sean Connery
Kiadó: Orion Publishing Co
Oldalszám: 312
Kötés: kemény
Eredeti ár: 20 GBP (~6000 Ft)
Hazai internetes ár: 4217 Ft (angol nyelven)
Megjelenés: 2008. augusztus 25.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei