2008. szeptember 4.Bíró Szabolcs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

C. J. Sansom: Kard által

Kard által vész, ki kardot ragad! Az pedig, aki a Kard által-t ragadja meg, a regény legelejétől tartó sodrásába fog beleveszni, kiesve térből és időből, egészen az utolsó oldalig.

C. J. Sansom angol író eredetileg 2003-ban megjelent történelmi krimije, a Kard által az angol vallási reformáció kellős közepén játszódik, 1537-ben. VIII. Henrik bejelentette Anglia elszakadását Rómától, és betiltott minden latinul írt, pápista könyvet és szertartást. Nagy fordulat volt ez az egyszerű halandók és a kolostorok számára: tilos volt ereklyékhez, szobrokhoz, sőt a kereszthez ("egy darab fához") imádkozni, a szentmiséket is teljesen más menetben kellett levezényelni. Mindez azonban még nem volt elég; a király és egyházügyi helyettese, Lord Thomas Cromwell a szerzetesrendek megszüntetését, a kolostorok bezáratását és azok lebontását is kitűzte céljául.

Ezt az egyébként sem egyszerű kort választotta a szerző csavaros és rendkívül intelligens krimijének hátteréül, sőt a háttér idővel egyre jobban beszüremlik a cselekmény feszes menetébe is. A regény főszereplője a púpos jogász, Matthew Shardlake, aki Cromwell megbízásából Scarnsea kolostorába látogat, hogy kivizsgáljon egy aggasztó ügyet: az előző megbízottat holtan találták - feje levágva -, a templom oltárát pedig ördögimádó rítussal szentségtelenítették meg. A jogász fiatal és forrófejű társával, Mark Poerrel érkezik a kolostorba, ahol azonban sokkal bonyolultabb és veszélyesebb dolgok közepébe csöppennek, mint azt gondolták volna...

Sansom hátborzongató profizmussal elegyíti a történelmi tényeket a fiktív cselekménnyel, és egy pont után már annyira összeszövi a szálakat, hogy ember legyen a talpán, aki el tudja választani a kettőt egymástól. Erre azonban nincs is szükség, hiszen az író nem "szentségteleníti" meg a történelmet, nem írja át azt, mindössze hallatlan kecsességgel használja fel. A reformáció zűrös időszakán kívül Boleyn Anna perével és kivégzésével is részletekbe menően foglalkozik, és ezzel kapcsolatban egy-két meglepetést is tartogat számunkra.

Konklúzió: a Kard által eszméletlenül jó történelmi regény, nem feltétlenül pozitív befejezéssel. A szerző nagyon keményen bírálja az európai egyházakat, amelyek üzletet csináltak a vallásból. Nem rágja az olvasó szájába a véleményét, "csupán" elénk tárja a tényeket, és hagyja, hadd döntsünk, hadd foglaljunk (vagy ne foglaljunk) állást mi magunk. A rossznyelvű kritikák hajlamosak a művet A rózsa nevéhez hasonlítani, a két könyv között azonban legfeljebb annyi hasonlóság található, hogy mindkettő kolostorban játszódik, és mindkettőben történnek gyilkosságok. A cselekmény, az elbeszélői stílus, a műfaj, a történelmi kor, a mondanivaló azonban teljesen eltérő a két műben, nem is beszélve arról, hogy Eco regénye főképp vallásfilozófiai mű.

A lényeg, hogy nem csak a Kard általra, de úgy általában Sansomra érdemes lesz alaposan odafigyelni. Kíváncsian várjuk a többi regényét!

***


C. J. Sansom: Kard által
Eredeti cím: Dissolution
Kiadó: Agave Könyvek
Fordította: H. Kovács Mária
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 366
Ár: 2780 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei