2008. október 10.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jean-Marie Gustave Le Clézio kapta az irodalmi Nobel-díjat 2008-ban

Az irodalmi Nobel-díjat évente annak a szerzőnek adják, "aki az irodalom területéhez a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá". Az idei díjátadásra Stockholmban került sor, ahol Jean-Marie Gustave Le Clézio, a Terra Amata szerzője vehette át a díjat. A francia írónak eddig több mint harminc könyve jelent meg.

A Nobel-díj alapítása Alfred Nobel nevéhez köthető, aki 1833. október 21-én született Stockholmban. Kivételes tehetségű ember volt, több találmány fűződik nevéhez. Nem nősült meg, végrendeletében egész vagyonát egy alapítványra hagyta.

A Nobel Alapítvány alapokmányát 1900. június 29-én mutatták be Stockholmban, a Királyi Palotában.
A Nobel-díjra jelölés évente a szakmai szervezetek vezetői, akadémikusok, tudósok felkérése alapján történik. Irodalmi Nobel-díjra akadémikusok, egyetemi professzorok, szerzői szervezetek elnökei jelölhetik pályatársaikat. 2002-ben Kertész Imre vehette át az irodalmi Nobel-díjat Sorstalanság című művéért, amiben a náci haláltáborok borzalmait mutatja be.

Az idei díjazott, Jean-Marie Gustave Le Clézio 1940-ben született Nizzában. Gyerekkorában évekig élt Afrikában, Nigériában, ahol apja katonáskodott. Első regénye 23 éves korában jelent meg, amiért Renaudot-díjat kapott. Jelenleg Amerikában tanít, Albuquerque-ben.
1980-ban írt regényében, a Sivatagban az észak-afrikai kultúrák és Európa kontrasztját mutatja be. Ekkor válik Franciaországban ismertté. Katonai szolgálatát Thaiföldön teljesíti, de innen elküldik, mivel bírálja a gyermekprostitúciót. Mexikóba vezénylik, ahol a Latin-Amerikai Intézetben dolgozik. Itt ismerkedik meg az indián kultúrával. Annyira megragadja ez a világ, hogy a mexikói indiánok történelméből írja doktori disszertációját. Négy évig a panamai dzsungelben él az indiánok között, és ez az idő teljesen megváltoztatta az életszemléletét.

1994-ben a Lire olvasói Jean-Marie Gustave Le Cléziot választották a francia irodalom legnagyobb alakjának. Magyarul 1975-ben jelent meg Terra Amata című könyve, később a Körforgás, a Gyalogember, A láz és A háború.


A XXI. század irodalmi Nobel-díjasai:

2000 Kao Hszing-csien, francia állampolgárságú kínai író
2001 Vidiadhar Surajprasad Naipaul, trinidadi születésű brit író
2002 Kertész Imre, magyar író
2003 John Maxwell Coetzee, dél-afrikai író
2004 Elfriede Jelinek, osztrák írónő
2005 Harold Pinter, angol drámaíró
2006 Orhan Pamuk, török író
2007 Doris Lessing, perzsiai születésű brit írónő
2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio, francia író

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei