2008. október 15.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kowalsky: Jéglanka meséi - Fénypont a sötétségben

Egy könyv, melyben egy fantáziavilágon keresztül szembesülünk a Föld és az emberiség problémájával, és mégsem érezzük úgy, hogy az arcunkba vágják jellemhibáinkat. Kowalsky meséi egy távoli, jég alkotta világban játszódnak, de az események közé ékelődött történetek az emberekről szólnak: a végzete felé igyekvő Jéglanka lakóinak mi vagyunk a szomorú példa, de nekik még van remény.

A mai világban, amikor az emberiség keresi önmagát, és az anyagi lét fölötti irányítás az elsődleges cél, amikor a gyűlölet, a kapzsiság a mérvadó, és a Föld kizsákmányolása által szerzett javak birtoklása maga a hatalom szimbóluma - nos olykor felbukkannak olyan kis fénypontok, melyek utat próbálnak törni a sötétségben. Talán kissé túlzás azt állítani, hogy a Jéglanka meséi egy ilyen fénypont lenne, de a könyvben szereplő mesék mögött meghúzódó "tanítások" mégis ezt sugallják. A sugallat pedig egyértelműen materializálódik olvasás közben a gondolatok kusza útvesztőjében, és a könyvben szereplő jégszilák, ezek a könnyed, jég alkotta teremtések szerethető formában követik el ugyanazokat a hibákat, melyet a Földön élő emberek nagyon-nagyon régen, a messzi időkben elkövettek.

A kötetben szereplő karakterek is amolyan szimbólum-figurák: Csillagközi Muni és Olvadó Muni a bölcsességben és a tisztánlátásban, míg a király, akit egy idegen lény szállt meg, a hatalomban, a sötétségben, és a pusztításban próbálja érvényesíteni saját értékrendjét. Egyébként a már említett idegen lény, Mamothi testesíti meg mindazt, amiből a gonoszság fakad; kicsit leegyszerűsítve az emberek bűnre való hajlamait.

Kowalsky fantáziája igen érdekes táptalajban fejlődött, hiszen a történetek különböző korban és időben játszódnak, és olykor izgalmas, ismert történelmi alakok és személyiségek is feltűnnek a könyv lapjain. Vajon miért ölte meg John Lennont Mark Chapman? Ez is kiderül a történetből, de olvashatunk korai keresztényekről, akiket az oroszlánok tépnek széjjel, az Armada egyik kapitányának viszontagságairól, az abortuszról, a drogok csábító és pusztító erejéről. Mondhatnám azt is: színes, mégsem bántó.

Nos, hogy sikerül-e megakadályozni a jégsziláknak a bolygójukat körbevevő burok elpusztítását - az ózonpajzs megfelelője - az a könyv végén kiderül. A hibákból tanulni lehet, de ez nem minden: meg kell tanulni azt is, hogy hogyan kell tanulnunk.

A könyvről néhány gondolat erejéig a szerzővel beszélgettem.

Dióhéjban összefoglalnád a Jéglanka meséinek tartalmát?

Kowalsky: Az egész könyv nagyon könnyed stílusban íródott meg, persze szánt szándékkal, hogy olvasmányos legyen, egyszerű, és ne túl filozofikus. Másodsorban meg azért is könnyebb volt így, mert én még mindig csak tanulgatom a prózában való megnyilatkozást. Tulajdonképpen egyszerű az összetétele, több novellából áll az egész könyv, amelyeknek a stílusa más és más. Ha így nézzük, elég eklektikus, ez biztos azonnal feltűnik mindenkinek, aki olvassa, de ez direkt lett ilyen. Alapvetően mondhatnánk úgy, hogy egyenként is tanmeséknek nevezhetjük ezeket az írásokat, ha pedig összerakjuk őket, egy egész történetté állnak össze. Azokat az eszméket, tanításokat, amelyeket mi, a zenekar, vagy én magam szem előtt tartok, és fontosnak vélek az életben, azokat tartalmazza a könyv, leegyszerűsítve. Azokról a bölcseletekről van szó, amelyek évezredekig végigkísérik az emberiség életét, nem múlandók.

Ezek a mesék felfoghatók egyfajta modern példabeszédeknek?

Kowalsky: Annak ezért nem mondanám, mert egy bizonyos aspektusát ragadja ki az életünknek, összességében nem beszél gyakorlati dolgokról. Nincsen gyakorlati útmutató ahhoz, hogy hogyan kell helyesen lelki életet élni. Ez egy könnyed olvasmány azoknak, akiknek nincs idejük a komolyabb tanításokba beleásni magukat. Lehet, hogy csak egy szórakoztató könyvecske marad ezáltal, de lehet, hogy valakit inspirál, hogy megismerje a mélyebb tanításokat. De lehet az is, hogy megmarad egy érdekességnek.

Nekem az tetszett nagyon, hogy többféle vallásból és kultúrából egy komplex egésszé állt össze a történet. Hogy érzed, a mai világban, ahol ilyen sok a vallási ellentét, szükség van erre, hogy a különböző vallások egy könyvben egyesüljenek?

Kowalsky: Sajnálatos dolog, hogy nagyon komoly értékeket, tanításokat őrző felekezetek és vallási csoportok még mindig nem érzik elérkezettnek az időt, hogy közös nevezőre jussanak, és a Föld népeit közösen és hatékonyan tanítsák, ösztökéljék a lelki életre. Hiszen a Földön lévő vallások ugyanolyan eszközök, mint az embernek a teste, a különböző megnyilvánulások mind ehhez a világhoz tartoznak. A szellem, a lélek, vagy nevezzük bárhogyan azt a nagyon finom, emberi érzékekkel értékelhetetlen valós szubjektumot, teljesen független, hiszen örök és halhatatlan. Mivel a vallás a Földön van, rávezetheti az embereket erre a valóságra. Önnön valóságukra és a Teljes Egy valóságára. Tehát aki azt gondolja, hogy egy vallást megért, és lelkesíti a lelki életét, és azt gondolja, hogy megtalálta a célt, az nyilván nagyon nagyot téved, hiszen a vallás földi eszköz.

A történetben szereplő Jégvilág a te fantáziádban született meg, vagy van valami valós gyökere?

Kowalsky: Nem, azt teljes egészében én találtam ki. Hozzáteszem, direkt könnyed és meseszerű, és azt hiszem, hogy nem is kellett volna ennél sokkal bonyolultabb rendszert létrehozni. Bár elismerem, hogy ehhez képest, a struktúráját, felépítését, magát a történetét tekintve egy Mátrix például zseniális alkotás. Nyilván más műfaj, de azt prózában is zseniálisnak tartom. Ez egy mese.

Milyen visszhangja volt a könyvnek?

Kowalsky: Egy kis kiadónál jelent meg, és az az igazság, hogy én el sem kezdtem volna írni, ha ennek a kiadónak a feje nem jár a nyakamra körülbelül két évig. Eredetileg az volt a megállapodás, hogy Interneten keresztül fogjuk felhívni a figyelmet rá, hogy van egy ilyen, és akit érdekel, az hozzájuthat. Aztán végül kikerült boltokba is.

A dalszövegeket tudatosan építetted bele?

Kowalsky: Kérés volt, a kiadó részéről. Utána meg nyilván úgy alakítottam, hogy akkor ezek passzoljanak.

Mi volt a koncepció?

Kowalsky: Gondolom az, hogy érzékeljék az emberek azt, ami egyébként is nyilvánvaló, hogy nem képzett íróról van szó. De nagyon lelkes vagyok egyébként, a következő könyv más jellegű lesz.

No, erről mit kell tudni?

Kowalsky: Hát, ez hozzám kicsit közelebb is áll, mert ez már gyakorlatiasabb, valóságíze lehet olyanok számára is, akik nem szeretik a fantáziavilágot, mert ez egy riportkönyv lesz majd. Olyan emberekkel beszélgetek, akik nagyon különös élethelyzeteket éltek meg, és ezeken a történeteken keresztül olyan tanítások lesznek beleszőve, amelyek a vallás különböző területeiről származnak. Mondok egy példát. Van egy személy, aki sikkasztás miatt elhagyni kénytelen az országot, bejárja a Karib térséget, majd Dél-Afrikában köt ki, iszonyú kalandos életút. De nem kerülheti el a sorsát. A szerencséje az, hogy sok idő telt el, így egy évet van csak börtönben Magyarországon, és teljesen padlóra kerül. Ezután pedig újra talpra áll, és ráadásul mindezt együtt csinálja végig a társával. Tehát itt egy szerelem is van, ami kitart a balhés időszakban, aztán az utazások során, és amíg a srác börtönben van. A mai napig együtt vannak. Aztán egy másik történet. Van egy anya, aki egyedül neveli nagyon komoly betegségben szenvedő gyermekét, a vele való beszélgetés is igen tanulságos, legfőképpen abból a szempontból, hogy valahogy sokan nyüglődünk a saját bajainkon, miközben - én úgy gondolom, - hogy legalábbis Magyarországon az emberek 90%-ának semmi baja nincs. És van még jó néhány ehhez hasonló történet, illetve mindegyikhez csatolva egy olyan tanítás, ami nem az enyém, tehát én most ebből teljes mértékben kizárom magam, az én részem csak annyi lesz, hogy riporterkedem, és legfeljebb jól választom ki a tanítást az adott történetekhez.

Mikorra várható ez a könyv?

Kowalsky: Jövő év tavaszára. Megvan az összetétel, a szereplők, már csak le kell ülnöm, meg kell csinálnom a beszélgetéseket, hallanom kell a történeteket a teljes valójukban, és utána tudok válogatni a tanításokból.

***


Kowalsky: Jéglanka meséi
Kiadó: Trajan Könyvesműhely
Kiadás éve: 2007
Ára: 2000 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei