2008. október 16.Bíró Szabolcs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Don Winslow: Drogháború

Valaki úgy szemlélte a világot, a benne dúló kegyetlenségeket, mint csak nagyon kevesen. Valaki úgy élte az életét, ahogy legtöbben álmukban sem mernék, s bár tudta, a métely túl mélyen gyökerezik, mégis megpróbált tenni ellene. Aztán leült, és úgy írt a pokolról, mint még senki. A valaki neve: Don Winslow. A könyv címe: Drogháború.

Képzeljék el, hogy több képernyőt néznek egyszerre, és egy csodás adottság segítségével mindegyikre egyformán tudnak odafigyelni! Az egyik képernyőn A sebhelyesarcú megy, de nem az elejétől, hanem mondjuk úgy középtájt indul, a legdurvább jelenetektől. A másik monitoron Sergio Leone örökzöldje, a Volt egyszer egy Amerika képkockái pörögnek. A harmadikon A Keresztapa második részéből láthatnak összeállítást Al Pacino legridegebb jeleneteiből. Kissé távolabb is el van helyezve három monitor: az egyiken épp A szarvasvadász van műsoron, a másikon a Rekviem egy álomért, a harmadikon Vujity Tvrtko valamelyik pokoli története. Most fogják ezt a temérdek hangulatot, préseljék bele egy regénybe, majd fűszerezzék meg egy kiváló író felejthetetlen stílusával!

Nagyjából ennyivel tudnám definiálni Don Winslow regényét, és bár napokkal ezelőtt kiolvastam, még most sem bírok szabadulni a hatásától. Annyi még kitelik tőlem, hogy megfejeljem néhány jelzővel: megrázó, kiábrándító, páratlan, eszelős, pokoli. Fantasztikus!

Nincs értelme annak, hogy a cselekményről beszéljek, ezt elhihetik. Több mint három évtizeden ível át a történet, s amiről szól - a drog - közben emberéleteket tesz tönkre mind a jó, mind a rossz oldalon, már ha megtehetjük, hogy ilyen drasztikusan szétválasztjuk a kettőt. Van, aki uralni akarja, más az életét teszi fel az ellene vívott harcra - szó szerint.

Bevallom, a Drogháború még akkor is meg tudott döbbenteni, arcul tudott csapni, amikor már azt hittem, sikerült kiismernem. Az igazság viszont az, hogy ez a regény olyan, mintha olvasás közben magát az életet élnénk át. A való életet, ahol a becsületes embert halálra kínozzák, ahol az igazak büntetése a lelki nyomor, a gonoszak pedig a markukba vigyorognak és élvezik a friss levegőt.

Épp emiatt nem szeretnék semmit elárulni a cselekményből. Az életnek nincs felvezetése, katarzisa és igazságos befejezése. Az életbe belecsöppenünk, sorra kapjuk a pofonokat, a jövőről álmodozunk, és néha még boldogok is vagyunk, miközben a mennyországba vágyunk. Valójában azonban a pokolban élünk - ezt Don Winslownál valószínűleg senki sem tudja hitelesebben az arcunkba vágni.

***


Don Winslow: Drogháború
Eredeti cím: The Power of the Dog
Kiadó: Agave Könyvek
Fordította: Varga Bálint
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 562
Ár: 3480 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei