2008. november 5.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Fernando Morais: A Mágus - Paulo Coelho élete

A neves életrajzíró, Fernando Morais 2007 elején megkapta egy szekrény méretű fekete láda kulcsát, amely Paulo Coelho csaknem hat évtizedet felölelő
levelezéseit, naplókat, videószalagokat, fotókat és jegyzeteket tartalmazta. Coelho teljes bizalmat szavazott az életrajzírónak, Morais pedig szépítés nélkül, a források elmondása szerint meséli el a világhírű író élettörténetét.

A Mágus Brazílián kívül több mint harminc országban jelenik meg egy időben. A könyv a világ legolvasottabb írójának történetét meséli el. Paulo Coelho 1947-ben született Rio de Janeiróban. Apja mérnök volt, ezért fiát is erre a pályára szánta. Paulo lázadó viselkedését az idegbetegség jelenének vélte felfedezni, ezért tizenhét éves fiát ideggyógyintézetbe küldte. Ezeknek az éveknek az emlékeiből született meg később a Veronika meg akar halni című regénye.


A jogi egyetemet abbahagyta, helyette beutazta Dél-Amerikát, Észak-Afrikát, Mexikót és Európát. 1977-ben Londonba költözött, vett egy írógépet és ekkor kezdett írni.
Paulo Coelho legismertebb könyvei közé tartozik A zahír, Az alkimista, és a Veronika meg akar halni. Az író minden regénye életrajzi motívumokra épül.

Részletek a kötetből:

"Paulo Coelho de Souza egy esős hajnalon született 1947. augusztus 24-én, Szent Bertalan napján, a Szent József Egészségházban, Humaitában, a brazíliai Rio de Janeiro középosztálybeli kerületében. Halva született. Az orvosok már előre látták, hogy komoly nehézségek lesznek a 23 éves háztartásbeli Lygia Araripe Coelho de Souza első szülésén, aki a 33 éves mérnök, Pedro Queima Coelho de Souza felesége volt. A kisbaba nemcsak a házaspár első szülöttje lett volna, hanem a négy nagyszülő első unokája és mindkét szülő testvéreinek első unokaöccse is. Az előzetes vizsgálatok kimutattak egy súlyos kockázati tényezőt: úgy tűnt, hogy ürített a magzatvízbe, azután nyelt belőle. Ezek után csak valami csoda folytán születhetett volna meg élve. Mozdulatlanul feküdt az anyaméhben, és a legcsekélyebb jelét sem adta, hogy el akarna indulni a világba, így hát fogóval vették ki az újszülöttet. Az orvos, miközben a szerszám körkörös mozgatásával húzta kifelé a babát, éjfél után pontosan öt perccel halk reccsenést hallott, ahhoz hasonlót, amikor eltörik egy ceruza: a baba vékonyka kulcscsontja volt az, amely nem bírta a fogó nyomását. De fölösleges volt a baleseten bánkódni: a kisfiú halva született, szemlátomást belefulladt a folyadékba, amely kilenc hónapon át védte őt édesanyja hasában.

A buzgó katolikus Lygiának kétségbeesésében hirtelen egyetlen név jutott eszébe, akitől segítséget kérhetne: az anyaság védőszentje.
- Mennyei Szent József, hozd vissza a fiamat! Mentsd meg őt, Szent József, a kisbabám a te kezedben van! A szülők zokogva könyörögtek, hogy jöjjön valaki, aki föladhatja az utolsó kenetet a halva született csecsemőnek. Pap hiányában egy apáca sietett oda, aki maga is a kórházban dolgozott, hogy a végső szentséget kiszolgáltassa, amikor a szülők sírásába hirtelen egy másik hang keveredett, egy halk kiáltás vagy inkább nyávogás: ő volt az, a kisfiú, aki nagyon is élt. Mély kómában volt, de élt. A születés volt az első próba, amelyet a sors ez elé a fiúcska elé állított, és ő kiállta.

Első három napját ezen a világon egy inkubátorban töltötte. A kritikus 72 óra folyamán az apja virrasztott mellette, végig egyedül, egy széken ülve, ahonnan csak akkor kelt föl, amikor megtudta, hogy a fia túl van az életveszélyen. Paulo életének negyedik napján, amikor elhagyta az inkubátort, de még mindig állandó megfigyelés és intenzív ápolás alatt állt, Pedro végre hajlandó volt átaludni egy éjszakát Lygiával, és a virrasztásban az anyósa, Maria Elisa váltotta föl. Hat évtizeddel később Paulo habozás nélkül ezt tekinti a legelső emlékének: amint megpillantotta a nőt, aki belépett a szobába, a néhány órás újszülött rögtön tudta, hogy ő a nagymamája. Jelenléte az unokája mellett valóban kulcsfontosságú lett: ügyelete első hajnalán Maria Elisának meg kellett ráznia a csecsemőt, mert leállt a légzése - az orvosok szerint ez a fogós születés következménye volt. De mindennek ellenére a gyermek egészségesnek tűnt: 3,33 kilóval és 49 centiméterrel született. Lygia első feljegyzései szerint, amelyeket a "Babaalbum"-ba írt, sötét haja volt, barna szeme, világos bőre, és az édesapjára hasonlított (amit nem lehetett előnynek tekinteni, ugyanis a 180 centiméter magas Pedro, a feleségével ellentétben, nem volt kifejezetten szép). A nevét a gyermek egyik nagybátyjának tiszteletére választották, aki szívroham következtében idő előtt elhunyt.
"

***"Attól a pillanattól kezdve, hogy (Paulo Coelho) először vett be kábítószert, minden érzését magnóra mondta, miközben az időt is mérte. A végeredményt legépelte és a naplójába ragasztotta:

Rövid feljegyzések a hasissal való kísérletről
Edgar Allan Poe-nak

A szobámban kezdtünk el szívni, este tíz óra negyven perckor. Jelen van Vera, én és Mourao. A hasist közönséges dohánnyal kevertük, egy speciálisan erre a célra készült ezüstpipában, körülbelül egy a héthez arányban. Az ezüstpipából a füst útja jeges vízen vezet keresztül, ami tökéletesen megszűri a füstöt. Az elégséges adag három szippantás fejenként. Vera nem vesz részt a kísérletben, mert az ő dolga a magnófelvétel és a fényképezés lesz. A műveletet Mourao irányítja, aki régi motoros már a drogok terén. 3 perc múlva - Eufória és lebegő érzés. Féktelen vidámság. Erős belső felindultság. Mintha csontrészeg lennék, fel-alá járkálok. 6 perc múlva - Elnehezült szemhéjak. Tompaság és álmosságérzet. A fejem lassanként rémületes méretűre dagad, enyhén kerekded körvonalúra torzított képeket látok. A kísérletnek ebben a szakaszában bizonyos gátló tényezők merülnek föl (morális szempontból). Megjegyzés: ezt a hatást a túlzott idegesség is előidézheti. 10 perc múlva - Iszonyatos, zsibbasztó álmosság. Az idegeim teljesen ellazultak, és lefekszem a földre. Izzadni kezdek, de inkább a szorongás, mint a meleg miatt. Minden késztetésem megszűnt: ha kigyulladna a ház, inkább itt halnék meg a földön fekve, mint hogy talpra álljak.
20 perc múlva - Teljesen magamhoz tértem, de képtelen vagyok megállapítani, hogy milyen irányból jönnek a hangok. Kellemes állapot, és teljesen gondtalannak érzem magam.
"

***


Fernando Morais: A Mágus - Paulo Coelho élete
Terjedelem: 654 oldal
Ár: 4490 Ft
Bővebb infó: www.athenaeum.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei