2008. november 25.Bíró Szabolcs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Lawrence Grobel: Al Pacino - Életem

Al Pacino neve nyilván senkinek sem cseng ismeretlenül. Volt már korlátlan hatalmú Don, keménykötésű nyomozó, sőt magát a sátánt is eljátszotta. Színészi játéka egyedülálló - egész lényét beleadja a figurába. Rajong a művészetért, és bárhol, bármikor képes Shakespeare-t idézni. Egy őszinte embert és egy alázatos művészt ismerhetünk meg Lawrence Grobel könyvéből.

Nem egy hagyományos életrajzi könyv, de a klasszikus riportregény kereteit is szétfeszíti. Valahol a kettő közt áll tehát Lawrence Grobel, a világhírű riporter nagyszerű munkája, melyben Al Pacinót, a huszadik század második felének egyik legnagyobb színészét mutatja be nekünk vágatlan, megdöbbentően aprólékos és részletes beszélgetéseiken keresztül.

Az előszó (melyet maga Pacino jegyzett) és a terjedelmes bevezető után kettejük első, 1979-es beszélgetésének teljesen vágatlan verzióját kapjuk. Ez egyben a leghosszabb is a kötetben - több mint nyolcvan oldalt tesz ki. Az interjúk természetesen időrendi sorrendben követik egymást, így a kötetet olvasván nem csak a színész élete, múltja, szokásai tárulnak a szemünk elé, de magunk is részesei lehetünk egy különös barátság kivirágzásának. 1996-ban például Pacino már azt mondja Grobelnek, hogy akár az életét is rá bízná.

A barátság elmélyülésével természetesen egyre őszintébbé és izgalmasabbakká válnak a beszélgetések. Pacino szavain és reakcióin gyakran hangos nevetésben törhetünk ki, máskor néma megdöbbenést válthatnak ki a leírt sorok. Egy biztos: a könyv elolvasása után egészen más szemmel fogunk erre az emberre nézni, sőt filmjeit, alakításait is átértékelhetjük magunkban. Az utolsó oldalakon pedig egy alapos listát is kapunk Pacino filmjeiről, melynek segítségével pótolhatjuk, amit eddig valamiért elmulasztottunk.

Hiánypótló, magas színvonalú könyv ez, mely Lawrence Grobel csaknem két évtizedes munkáját foglalja magába. Nem csak filmrajongóknak ajánlott - a színész világnézete, bölcsessége mindenkinek pozitív példaként szolgálhat.

***

Lawrence Grobel: Al Pacino - Életem
Eredeti cím: Al Pacino in conversation with Lawrence Grobel
Kiadó: Kelly Kft.
Fordította: Stefanovits Péter
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 304
Ár: 2580 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-10-03

Írt kommentek:

29 db

Fyfike 2008-11-25 14:01:48
Olvastam a könyvet, mindenkinek csak ajánlani tudom. A szerkezete valóban egyedi. Sok érdekes információt megtudunk Al Pacinoról, de bevallom, nekem a könyv elolvasása előtt és utána is a kedvenc szinészem volt, és maradt is.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei