2008. november 26.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

125 éve született Babits Mihály

Ady Endre mellett Babits Mihály volt a Nyugat első nemzedékének egyik legnagyobb költője. Adyval ellentétben politikai semlegességét egészen az első világháború kitöréséig megőrizte, ekkor azonban megszólalt az antimilitarista hang költeményeiben. Babits a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb alkotója. 1941-ben bekövetkezett halálakor a Nyugat pályafutása is végert ért.

Babits Mihály a budapesti bölcsészkar hallgatójaként ismerkedett meg Kosztolányival és Juhász Gyulával, Négyesy László stílusgyakorlatain. 1905-től kezd tanárként tevékenykedni többek közt Baján, Szegeden, Fogarason és Újpesten.
Miután 1908-ban megjelentek költeményei a Holnap antológiában, Osvát Ernő levélben kéri, hogy Babits küldje el neki alkotásait. Később bekerül a Nyugat szerzői közé. 1909-ben jelent meg első kötete, a Levelek Irisz koszorújából.

A Kisfaludy Társaság tagjává választotta, közben Baumgarten Ferenc Ferdinánd végrendeletében vagyonának kamatait a magyar irodalomra hagyta, az alapítvány kurátorának pedig Babits Mihályt jelölte ki.

1934-ben egy rádióelőadás közben figyeltek fel nehéz légzésére. A daganatot 1938-ban távolították el, ekkor Beszélgetőfüzeteivel kommunikált környezetével.
Élete végén írta meg élete legfőbb művét, a Jónás könyvét, ami 1938-ban jelenik meg a Nyugatban. 1941. augusztus 4-én, ötvennyolc éves korában halt meg, gégerákban.

Babits Mihály rendkívül művelt ember volt, kortársai felnéztek rá. Egyike a legképgazdagabb költőinknek. A Nyugat főszerkesztőjeként, a Kisfaludy Társaság tagjaként, valamint a Baumgarten alapítvány kurátoraként a 20. századi magyar irodalom egyik meghatározó alakjává vált.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei