2008. december 1.Bíró Szabolcs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Pierre Boulle: A majmok bolygója

A majmok bolygójáról a legtöbb embernek Franklin J. Schaffner 1968-as filmje, a science fiction egyik alapműve jut eszébe, no meg annak folytatásai. A híres jelenetek, ahogy Charleton Heston angol szavakat ír a porba, majd megtalálja a Szabadság-szobrot a tengerparton. Most akkor mindezt felejtsük is el; Pierre Boulle regénye egészen másféle meglepetéseket tartogat számunkra.

Pierre Boulle neve több híres, mára kultikussá vált regény és film kapcsán lehet ismerős. Ő írta a Híd a Kwai folyónt (mely az első regénye volt), majd 1963-ban A majmok bolygóját. A könyv főszereplője a francia újságíró, Ulysse Mérou, aki két társával és egy csimpánzzal indul útnak a Földről, hogy távoli világokat ismerjen meg. Míg ők az utazásukat pár hónapnak érzékelik csupán, addig a Földön valójában több száz év telik el, így aztán nem csak az ismeretlen világok felfedezése tartogathat számukra meglepetést, de a majdani visszatérés is.

A Betelgueze csillagrendszerbe érve bolygókörüli pályára állítják űrhajójukat, és egy komp segítségével leszállnak egy ismeretlen, ám lakható bolygóra. Hamar rádöbbennek, hogy ebben a világban minden a feje tetejére állt: az emberek meztelenül rohangáló, ostoba ösztönlények, míg az evolúció csúcsán a majmok állnak. Egy hajtóvadászat során el is kapják a főszereplőt, majd a városukba szállítják, hogy a többi emberrel együtt különös kísérleteket végezzenek rajta.

Ettől a ponttól kezdve különbözik igazán a film és a könyv. Míg a moziverzió egy egyszerűbb, kalandosabb, akciódúsabb történetet tár elénk, addig a könyv csípős társadalomkritikát, fanyar szatírát és töménytelen iróniát zúdít ránk, szinte oldalanként. A majmok természetesen nem beszélnek emberi nyelven, így amikor Ulysse szólni próbál hozzájuk, jóízűen kikacagják. Alapvető kísérleteket hajtanak végre rajta: a Pavlov-féle feltételes reflexet tanulmányozzák (ahol neki sípszóra nyálaznia kell), különböző formájú kockákat kell egy dobozba illesztenie, és ha ügyes, kap egy szem cukrot. Végül a matematika segítségével sikerül kapcsolatot teremtenie a majmokkal: lerajzolja nekik a Pythagoras-tételt.

A majmok bolygója megdöbbentő remekmű. Hol hangosan nevetünk rajta, hol elkerekedett szemekkel vesszük tudomásul: igen, mi emberek pontosan ilyen borzalmas lények vagyunk. Pierre Boulle regénye valójában sokkal inkább egy sci-fi köntösbe bújtatott, éles társadalomkritika, mint izgalmas kalandregény. Arról nem is beszélve, hogy a csattanója talán még a film utolsó képkockáinál is sokkal súlyosabb.

***


Pierre Boulle: A majmok bolygója
Eredeti cím: La planète des singes
Kiadó: Móra Ferenc Könykiadó (Galaktika Fantasztikus Könyvek)
Fordította: Kováts Miklós
Kiadás éve: 1971
Oldalszám: 150
Ár: 158 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Andro 2011-10-20 11:04:26
Olvastam a könyvet, a filmeket sokszor láttam, és szerintem mindkettő páratlan a maga nemében. A könyv végén csak lestem, ahogy a filmén is, habár annak lehetett sejteni a végét. Én csak ajánlani tudom mindenkinek.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei