2008. december 4.fh
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Salman Rushdie: A firenzei varázslónő - mától kapható magyarul

Salman Rushdie új regénye, A firenzei varázslónő szerdától kapható a boltokban. A könyv a világhírű indiai születésű brit író legjobb munkái közé sorolható - mondta el a megjelenés kapcsán a könyv fordítója, Greskovits Endre. A könyv az Ulpius-ház Rushdie életmű-sorozatának hatodik darabjaként kerül a boltok polcaira.

A firenzei varázslónő első olvasatra a megtermékenyítő egyben pusztító női szépség dicsérete. Aki azonban ismeri a "vérbeli mesélő" írásmódját, tudja, hogy Rushdie az összetett és többrétegű történeti szál(ak) mellett, vallás-filozófiai mélységeket is érint könyveiben.

Salman Rushdie nagyon termékeny és ihletett korszakában van, folytatta a fordító. Éppen ezért kimondható, hogy A firenzei varázslónő is a legjobbjai közé sorolható. Az új regény kapcsán maga az író azt nyilatkozta, hogy ez a könyv megmentette az életét, és szinte magát írta meg benne. A regény születésekor Salman Rushdie éppen elvált negyedik feleségétől, Padma Lakshmi indiai származású modelltől. A magánéleti szál természetesen nem direkt módon jelenik meg a középkorban játszódó könyvben.

A firenzei hercegnő az Ulpius-ház Kiadó Rushdie életmű-sorozatának részeként látott napvilágot. Tavaly ősszel a kiadó a brit író legjobbnak tartott regényeiből egy öt kötetből álló életmű-sorozatot adott ki. A mór utolsó sóhaja, Az éjfél gyermekei, a Szégyen, a Hárún és a mesék tengere mellett, az akkor legújabb művét a Sálímár bohóc című regényt is megjelentette.

Salman Rushdie 1947. június 19-én született Bombayban, gazdag muzulmán családban. Rushdie-t tizennégy éves korában Angliába küldték tanulni. 1964-ben megkapta a brit állampolgárságot. A híres cambridge-i King's College-ban történelmet hallgatott. Miután 1968-ban diplomázott, visszatért szüleihez, Pakisztánba.

Első regénye, a Grímusz 1975-ben látott napvilágot. A nagy áttörést a pályáján az 1981-ben megjelent Az éjfél gyermekei hozta meg számára. A regénnyel Rushdie elnyerte az igen rangos, brit Booker-díjat.

***


Salman Rushdie: A firenzei varázslónő
Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2008
Oldalak száma: 180
Ára: 3999 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei