2009. március 12.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tim Burton: Rímbörtön

Vékonyka kötetben ismerhetjük meg az amerikai filmrendező, Tim Burton írói munkásságát, aki rövid költeményeiben sajátos látásmódját nem meghazudtolva visz el különös világába. A könyvben szereplő alakok egytől egyig különc figurák, a normális, megszokott sztereotípiáktól távol élő amolyan véglények, akik Burton birodalmában teljes életet élve, a morbid halált uralva töltik be végzetüket.

A filmrendező olyan filmeket álmodott meg, mint a Nagy Hal, vagy Gotham City hősének, Batmannak első jelentőséggel bíró moziját, ahol Michael Keaton felöltve fekete ruháját, igazságot osztogat a bűn városának sötét sikátoraiban. Burton figurái általában a társadalom szemében különc, nehezen értelmezhető karakterek, akikben a borzongás, és a felnőttek mesevilágának szomorkás, izgalmas történetei elevenednek meg, és számukra ez a lét jelenti az életbe való kapaszkodást. Az Olló kezű Edward (Johnny Deep) Burton egyik olyan látomásának és filozófiájának gyöngyszeme, ahol a kirekesztettség, és az ebből fakadó magány abszurditása mind adalékok egy örök gyermek játékához, aki felnőve, filmjein keresztül mesél az embereknek.

Érdekes olvasmány Tim Burton rövid kötete, amiben a nem éppen irodalmi jelleggel bíró versikék a szerző rajzaival karöltve különös, abszurd, a fekete humor egyszerre mélyebb, és felszínesebb tartalommal rendelkező, egyedi világába kalauzolják az olvasót. Ezek a versikék frappánsak, mindig egy átlagon felüli, különleges lény a szereplőjük - akik az iróniát úgy élik meg, mint egy születési fájdalmat. A fekete humor itt tényleg életre kel, és nemcsak mint mellékszereplő somfordál a lapok között.

Az Osztrigasrác története szemlélteti legjobban, hogy Burton milyen atmoszférát kívánt teremteni e rövid kis szösszenetek írása közben. A kötetnek is címet adó történet morbid vonzata csak egy ugrásra van a rendező filmjeinek világától, és annak nem hétköznapi karaktereitől. Ám felvetődik a kérdés, hogy ezek a rövid kis versek mennyire indirekt módon akarnak az irodalom árnyékában életre kelni. Nos, a válasz egyszerű - semennyire. Ettől olyan bájosan baljós minden sor, ettől olyan vidáman szomorkás minden történet, ettől olyan morbid és humoros minden egyes hangulat, mely a könyv lappjain pulzál, és küldi felénk a jeleket.

Egy gyermeteg bolondozásról van szó, vagy egy gyermektestbe zárt művész egyik vadhajtásáról? Az igazság a lapok között húzódik meg, de irodalmi értékét tekintve a szatíra ragacsos, és egyben simulékony világa kel életre, a fantázia és "valóság" párhuzama, valamint egyfajta szimbólum a kirekesztettség megtagadása, vagy elfogadása ellen. Ám a játékosság mindvégig fel-felcsendül, amitől e morbid mesék fogyasztható és formálható állapotba kerülnek.

Rövid olvasmány tele képtelenebbnél-képtelenebb karakterekkel. A Pálcikafiú története a Gyufalánnyal ötletes, találékony, és jól érzékelteti Burton szellemiségének sokszínűségét - ezek a színek nem bántóak, de varázslat van bennük. Pacasrác élete amolyan örök kétségbeesés, melyen azért nevetünk, mert ízlelgetve a morbid helyzetet, a humor minduntalan átmelegíti a történeteket és sorsokat.

Különös érzéssel csuktam be a könyvet, aminek olvasása negyed órát vett igénybe. Nehéz eldönteni, hogyan kezelje az olvasó ezeket a röpke versikéknek álcázott meséket, melyekben Burton, mint filmjeiben, szabadon szárnyalhatott. Furcsa kérdőjelek villognak, mégsem marad igazán sok kérdés a könyv elolvasása után. Sorsok és abszurd helyzetek, lehetetlen karakterek világa egy nagyon is valós világban. A másság sajátos megközelítése - e másságon a kirekesztett emberek sorsa értendő, akik a normális világtól távol estek.

Egy kis kitérő Tim Burton számára, egy kis kalandozás az olvasónak, de azért nem kell valami nagyon eltérő műfajra számítani: a burtonizmus szinte izzik a lapokon, és ez rendben is van. Egy zseniális, sajátos történeteivel emberek milliónak élményt nyújtó ember írott világa - ez a könyv veleje. Az olvasás meg a sava-borsa.

***


Tim Burton: Rímbörtön, avagy Az Osztrigasrác mélabús halála és más történetek
Kiadás éve: 2008
Fordította: Stern Gábor
Kiadó: Magvető
Ára: 2490 ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2009-01-04

Írt kommentek:

9 db

Dalilácska 2009-03-20 12:57:02
Nagyon szeretném megvenni és majd meg is fogom. Angolul mind megtalálható a neten, szóval akit érdekel keressen rá. A rajzok pedig nagyon aranyosak és a sztorik is. Burton igazi Mester, le a kalappal előtte. Minden filmje egy csoda.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei