2009. április 9.Árendás Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Amikor a tanítvány túlnövi a mesterét

Azurák Csaba a Tv2 népszerű szerkesztő-műsorvezetője egy nemrég megjelent könyvben sok izgalmas részletet elárult mozgalmas életéről, a munkájáról, sőt családjáról is. Megtudhattuk, hogy egész napos feszített munkarendjében hogy rohan Mokkától a Naplóig, hogy érdekli a politika, kihívásnak azt tekinti, amikor például Gyurcsány Ferenccel, vagy Orbán Viktorral készíthet interjút.

Virágh Ildikó a Vörösmarty Rádió főszerkesztője és a Kodolányi János Főiskola tanára a Mindig a legjobbak között című, frissen megjelent könyvével merészen újszerű ötletet valósított meg. Egy sajtórendezvényen beszélgetésbe elegyedett volt tanítványával, akiről kiderült, a főiskolai évek után üstökösként ívelt felfelé a pályája. A Penna Regina díjjal kitüntetett újságírónőben ekkor fogalmazódott meg a könyv alapkoncepciója. Felkereste és életükről, pályájukról faggatta azokat a Kodolányin végzett diákokat, akik szakmai eredményeikkel mára példaként állhatnak a jövő generációi előtt. "Ez az a tipikus eset, amikor borzasztó nagy örömöt okoz, ha a tanítvány túlnövi a mesterét. Fontos kihangsúlyozni, hogy nem csak a kommunikációban, de minden szakmában lehet sikereket elérni, erre is számos példa található a könyvben." - nyilatkozta a szerző, aki roppant büszke egykori diákjaira.

Azurák Csaba, a Tv2 népszerű műsorvezetője örül a könyv megjelenésének. Ő maga a Kodolányi János Főiskola után politológia szakon tanult tovább, amit - mint kérdésünkre elmondta - a péntek délelőtti családias hangulatú politológia órák alapoztak meg.

- Ezek keltették fel az érdeklődésemet. Azért is voltunk kevesen, mert csütörtök esténként a diákság nagy része a Bahnhofba járt szórakozni, akik pedig nem oda mentek, azok az éjfélig tartó video szakkörön vettek részt. Itt készítettünk egy Farmerzseb című műsort, amely meghatározó volt számomra, de ma már bevallom, félek megnézni a felvételeket.

Szívesen emlékszel diákéveidre? Mi jut először eszedbe, ha a főiskolára gondolsz?

- A Kodolányin szuper volt a diákélet, jó közösség alakult ki, picit olyan emlék, mint egy amerikai tévésorozatban. Sokat szórakoztunk és még többet tanultunk. A főiskola alatt rengeteg lehetőségünk volt. Nekem ekkor jelent meg az első írásom az önkormányzati lapban. Egyházi híreket írtam és nagyon büszke voltam rá, hogy a monogramom ott van a lap alján.

Így indultál el a média felé?

- Részt vettem a Vörösmarty rádióban és ehhez az időszakhoz köthető első képernyős tapasztalatom is. Másodikos voltam, mikor Barabás Évivel ketten, aki azóta az RTL Klub műsorvezetője lett, elindultunk a Nap TV Riporter kerestetik műsorában. A harmadik fordulóig jutottam.

Azurák Csaba a könyvben bevezette az olvasókat a televíziós szakma csillogó felszíne alatt rejtőző mélységekbe. Elmondta, azokra a pillanatokra a legbüszkébb, amelyekben a nézőket beavathatja valamibe. Mint mikor a Naplóban ők mutatták be először a móri gyilkosság gyanúsítottjáról készült felvételeket, vagy a Ceaucescu - házaspárt kivégző három kiskatonát.

A könyvben megszólal Kirády Attila, a Tv2 kreatív producere is, akivel az írónő az egyik népszerű show felvételén beszélgetett, de további interjúkat olvashatunk még Somogyi Orsolyával (Gyurcsány Ferenc Nemzetközi sajtóreferense), Szabó Edinával (Orbán Viktor sajtófőnöke), Pusztay Andrással (MTV Zrt. műsorigazgatója), vagy Nemes Tamás (M1 parlamenti tudósítója). És a lista még koránt sem teljes. "Annyi sikeres öregdiák érdemelné meg a megjelenést - mondta a szerzőnő -, hogy az év végére tervezem a második kötetet."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei