2009. április 11.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A költészet napja 2009-ben - 45 éve ünnep József Attila születésnapja

"Költő vagyok - mit érdekelne engem a költészet maga?" - kezdte Ars poetica Német Andornak című versét József Attila, aki nem tudhatta, hogy születésének napja egykoron a költészet napjává, s egyben a magyar irodalom ünnepévé válik majd, amely jelenleg már mintegy fél évszázados hagyományra tekint vissza.

A magyar költészet napját először 1964-ben ünnepelték meg, s azóta is minden év április 11-én előadások, felolvasások és versmondó versenyek keretében emlékeznek meg országszerte a poétikáról, s egyik legnagyobb költőnkről, József Attiláról. Sokan azonban nem is tudják, hogy nem csak József Attila született ezen a napon, hanem Márai Sándor is, aki csupán öt évvel volt idősebb a költőnél.

Hagyományosnak mondható, hogy sokan meglátogatják József Attila egykori lakóhelyét a Gát utcában és talán ez mondható az egyéni megemlékezések legbensőségesebb módjának. A IX. kerület polgármestere és az irodalmi szervezetek képviselői is itt helyezik el koszorúikat.

Az ország számos pontján kulturális programok sokasága várja az érdeklődőket. Budapesten a Gödör Klubban például a Napra zenekar előadásában Radnóti Miklós megzenésített verseit hallgathatjuk meg, míg Vígh Mihály, a Balaton együttes vezetője, Baudelaire verseire szerzett zenéjét tárja az érdeklődők elé.

A Sirályban este héttől a Csillagszálló nevű kulturális utcalap szervez irodalmi estet. Itt többek között a századforduló Pestjét igyekeznek megidézni Kosztolányi Dezső verseivel és a színházteremben este kilenctől Bárdos Deák Ági zenekara verseket és dalszövegeket vet össze, továbbá a 80-as évek underground dalait értelmezi újra.

Tatabányán ma rendezik meg a IX. Országos József Attila vers-, énekelt vers és prózamondó verseny döntőjét. Szekszárdon a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kara kiállítást tart Kárpáti Éva festőművész magyar írókat és költőket ábrázoló portrésorozatából. Székesfehérváron pedig április 17-én Földes László Hobo adja elő Tudod, hogy nincs bocsánat című, József Attila megzenésített verseiből álló estjét.

Érdemes azonban országszerte körülnézni a könyvtárakban is, ugyanis szinte mindenhol színes programokkal várják az érdeklődőket a magyar költészet napján.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei