2009. április 12.Dunai Dóra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szabó Magda: Az ajtó - Újra kapható az Európa Könyvkiadó által

Mindenki életében van egy kulcsra zárt ajtó, ahova nem enged be senkit. A kulcsot mélyre rejti, át másnak nem engedi. Az ajtó mögött titkok, sérelmek, kincsek lapulnak, amiről azt gondoljuk, nem tartozik másra. De mindig lesznek, akik bekukucskálnának a kulcslyukon, hogy belessenek az ajtó mögé. Erre most nincsen szükség: Szabó Magda ajtaja mindenki előtt nyitva áll.

Az ajtó mögött azonban olyan titok lappang, amelynél "magánabb magánügy nem igazán elképzelhető". A kulcs most mégis elfordul, az ajtó pedig szélesre tárul, úgyhogy bárki benézhet mögé, mit is rejtett eddig. Ahogy belépünk ezen az ajtón, máris szembesülünk a fájdalmas vallomással: "Ez a könyv nem Istennek készült (...), hanem az embereknek. Bátran éltem idáig, remélem, meghalni is így fogok, bátran és hazugság nélkül, de ennek az a feltétele, hogy kimondjam: én öltem meg Emerencet. Ezen az se módosít, hogy nem elpusztítani akartam, hanem megmenteni."

Látszólag a könyv a szerző és Emerenc tragikus története. Megismerhetjük Emerenc rögös életútját, és sorra tárulnak fel előttünk titkai, magyarázatul szolgálva, hogy ajtaja miért van zárva mindenki elől. Feltárul előttünk az író először hányatott, majd sikeres, mindig az aktuális rendszertől függő karrierje is, s hogy az ő ajtaja még Emerenc előtt is mindig nyitva áll. Különleges kötelék az övék: Emerenccel egyszerre nevelik, okítják, szolgálják, és védelmezik egymást de van, hogy sértetten hátrébb lépnek, és makacsságukkal ellökik a másikat.

Hiba lenne azonban azt állítani, hogy a könyv csak két ember között lévő rendkívüli kapcsolatról szól, annál sokkalta mélyebb mondanivalóval bír. Szabó Magda vallomása saját életünk és döntéseink átgondolására késztet. Kell, hogy legyenek titkaink? Vajon a megfelelő emberre bízzuk őket, vagy inkább megtartsuk magunknak? És talán a legfontosabb kérdés, amit halkan felteszünk magunknak, miután becsukva a könyvet, egy pillanatra elmerengünk felette: Ha megbízik bennem valaki, van-e olyan eset, ami arra jogosíthat, hogy visszaélve ezzel, elvesztem ugyan a bizalmát, de látszólag megmentem vele az életét? Van ehhez jogom? Egyáltalán: kinek van ehhez joga? Súlyos kérdések, melyekre lehet, hogy választ kapunk a regényben, lehet, hogy csak iránymutatásként szolgálnak számunkra. Az igazi választ azonban magunkban kell megkeresni, és jól átgondolni, hogy rábízzuk-e valakire, és ha igen kire azt a bizonyos kulcsot, ami a saját ajtónkat nyitja...

***


Szabó Magda: Az ajtó
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 2008
Terjedelem: 264 oldal
Ára: 2300 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei