2009. április 14.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az emberi kommunikációról másként - Imma Monsó: Inkább ne meséld el

Az emberi kapcsolatok, legyen az szerelem, barátság vagy család, mindig érdekesek és legfőképp bonyolultak, konfliktusoktól terheltek, ahol a kommunikációképtelenség végzetes. Ezt a témát boncolgatja Imma Monsó Inkább ne meséld el című novelláskötete, mert ezekről a dolgokról igenis beszélni kell.

Imma Monsó nevét kevesen ismerik Magyarországon, a katalán írónő 1959-ben született, mostanra négy regény és novelláskötet áll mögötte. Már az első regényével megnyerte a legjobb első könyvnek járó díjat Spanyolországban, azóta hazájában a népszerűsége töretlen, de az első magyar nyelvű megjelenésig mostanáig kellett várni.

Az Inkább ne meséld el című legújabb alkotása a kommunikáció képtelenségről és a kommunikációs zavarokról szól a kapcsolatokban. Ez köti össze a különböző emberek történeteit, a történeteket családról, párkapcsolatról, halálról, emlékekről. Minden novellának megvan a maga hőse és problémája, melyet egy őszinte beszélgetéssel meg lehetne oldani, de nekik nem sikerül.

Az első részben a nő meg szeretné tudni a férfitól mi a jelszó a számítógéphez, amelyen róla írt. A következő oldalakon egy megszállott férfi és egy nő kapcsolata jelenik meg, majd egy nő váratlan örömként éli meg egy szülőjének a halálát. Közben végig kommunikálni próbálnak, de nem értik vagy félreértik egymást. A súlyos témáról mostanában sok könyv született, de azok leginkább tudomány, pszichológiai elemzések. Imma Monsó írásainak szépségét eredeti hangvételük adja, mely néhol ironikus-humoros, de kétségtelenül szeretettel és bölcsességgel közelít a szereplőihez.

Az írónő egy interjúban úgy fogalmazott, hogy az írás segít a magányon, így jobban meg tudja találni a kapcsolatot a többi emberrel, ezért az Inkább ne meséld el lapjain tudja ezt a legjobban átadni olvasóinak is. A könyv tanulsága végeredményben úgysem az, hogy nem kell mesélni, hanem az, hogy minden kommunikációs zavar ellenére mindig próbálkozni kell, beszélni arról, ami igazán fontos.

***


Imma Monsó: Inkább ne meséld el
Oldalak száma: 148
Nyelv: magyar
Kiadás éve: 2009
Fordító: Nemes Krisztina
Ár: 1900 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei