2009. április 15.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Könyvfesztivál 2009 - Nagy nevek nélkül, de rengeteg programmal

Április 23-26. között ismét a Millenáris válik az irodalomkedvelő közönség Mekkájává, hiszen a 16. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál központi helyre tömöríti a szakma nagyjait és az írott kultúra iránt érdeklődőket. Breat Easton Ellis vagy Umberto Eco kaliberű sztár-író idén nem lesz, helyettük viszont kapunk 100 elismert alkotót, a világ minden tájáról.

Óriási közönségcsalogató tényező volt a tavalyi Könyvfesztiválon az irodalom legújabb kori fenegyerekének, Breat Easton Ellisnek a jelenléte, olyannyira, hogy a szervezők azt gondolták, az éves könyvmustra az általa kínált temérdek programmal, így 16 év után eljutott odáig, hogy nem kell neki semmiféle olvasottsági rekordot döntő reklámarc ahhoz, hogy a rendezvény tömegeket vonzzon magához pár nap leforgása alatt.

Tavaly 61 ezren látogattak el a Könyvfesztiválra, amely a Kongresszusi Központot kinőve, új helyszínen, a Millenárison várta az érdeklődőket. Az újítás jó döntés volt, hiszen a megnövekedett tér, és a több épületből álló forma lehetővé tette, hogy tematikus blokkok jöjjenek létre a fesztivál területén belül, ezáltal pedig a látogatók is könnyebben eligazodjanak a minőségi programok és a jelenlévő kiadók rengetegében.

A Könyvfesztivál minden évben egy adott ország kultúrájával ismerteti meg a könyvbarátokat. Tavaly Kína alkotóit és kiadóit mutatták be, idén pedig a román kultúrát szeretnék a rendezvény szervezői közelebb hozni az érdeklődőkhöz. S habár világszerte ismert tollforgató nem teszi tiszteletét a Millenáris területén, díszvendégekben így sem lesz hiány.

A Budapest Nagydíjat idén Ljudmila Ulickaja orosz írónő veheti át, akinek nemrég jelent meg a Magvető Kiadónál magyar nyelven a Daniel Stein, tolmács című műve. Hazánkba látogat Robert Charles Wilson Hugo-díjas sci-fi szerző és Sven Nordqvist gyermekkönyvíró, de a szülei révén magyar származású Tony Curtis is tiszteletét teszi nálunk, hogy Amerikai herceg című könyvét propagálja.

A fesztiválhoz kilencedik alkalommal kapcsolódik egy társfesztivál, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, mely azt a célt hivatott szolgálni, hogy fiatal ámde tehetséges, első munkájukkal jelenlévő alkotókat mutasson be a hazai közönségnek. Tizennyolc ország delegálja ide elsőkönyves prózaíróját. Hazánkat Vincze Ferenc képviseli majd, aki A macska szeme című munkáját mutatja majd be a fesztivál ideje alatt.

Az irodalom kedvelőinek lesz miből válogatniuk, hiszen a 16. Könyvfesztivál idejére a kiadók több száz új kötete jelentetnek meg. Új kötettel jelentkezik például Vámos Miklós, Háy János, Müller Péter és Péterfy Gergely. A szervezők az előző év tapasztalataiból kiindulva az idén a nyitva tartást is meghosszabbítják, így csütörtökön, pénteken és vasárnap este 7-ig, 25-én, szombaton este 8 óráig várják a könyvbarátok látogatását.

***


16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Időpont: 2009. április 23.-26.
Helyszín: Millenáris Park
Nyitva tartás: április 23.: 12.00.-19.00., április 24.: 10.00.-19.00.,
április 25.: 10.00.-20.00.,
április 26.: 10.00.-19.00.
Belépőjegy: 600 Ft, mely minden magyar standnál levásárolható
Bővebb információ a programokról: www.bookfestival.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei