2009. április 20.Szíjjártó Anita
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - már csak három nap!

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezik a magyar könyvkultúra legnagyszabásúbb eseményét, a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, mely a nemzetközi könyves világ egyik legfontosabb eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma.

A 16. Könyvfesztivál izgalmas programokkal - dedikálások, beszélgetések stb. -, számos kiállító- és programhellyel, továbbá több mint 100 standdal várja a könyvszeretőket.

A magyar könyvkiadás tavaszi seregszemléjét a Könyv és a Szerzői Jog Világnapja jegyében dr. Szili Katalin, valamint Románia nevében a kulturális miniszter, Theodor Paleologu nyitja meg április 23-án.

A fesztivál díszvendég-országa Románia, s díszvendég-írója a világirodalom jeles orosz alkotója, a Magyarországon több megjelent kötete révén jól ismert és méltán népszerű Ljudmila Ulickaja lesz, aki a nyitónapon átveszi a Budapest Nagydíjat is.
Az esemény sokszínűségét jelzi, hogy 23 országból érkeznek íróvendégek: Románián kívül például Franciaországból, Hollandiából, Németországból, Ausztriából, Spanyolországból, Svédországból, Dániából, s még számos más országból. A fesztivál kapcsán a fővárosba látogat a Van, aki forrón szereti és egyéb világsikerű film legendás, magyar származású színésze, Tony Curtis, aki Amerikai herceg című kötetének megjelenése alkalmából találkozik a hazai rajongókkal. A külföldi hírességeken túl - itthonról és a határon túlról - kb. 500 magyar író, költő, művész és politikus teszi tiszteletét a könyvvásáron Parti Nagy Lajostól Friderikusz Sándoron át Müller Péterig, de említhetnénk Szabó Győzőt, Szily Nórát vagy akár Bod Péter Ákost is.

Kilencedik alkalommal tartják meg a kontinens legtehetségesebb fiatal prózaíróinak találkozóját, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, melyen hazánkat Vincze Ferenc képviseli.

A fesztivál nem csupán sok műfajú kulturális esemény, hanem egyúttal a magyar könyvipar szakmai fóruma is, melyet a közel kétezer szakembert vonzó Könyvtáros Klub reprezentál.

A vásárra látogató könyvbarátok eligazodását azzal kívánják elősegíteni a szervezők, hogy a Millenáris Fogadóban, a Jövő Háza és a Csodák Palotája épületeiben a programtermeket a könyvszakmának sokat jelentő személyiségekről nevezték el, mint például a magyar nyomdászat alapítójáról, Hess Andrásról, vagy a magyar irodalom két szeretett és tisztelt írójáról, Szabó Magdáról és Lázár Ervinről.

A rendezvény kínálatát színesítik a hozzá kapcsolódó kiállítások, melyek között a magyarországi és romániai fotóművészek kiállítása s a Magyar Fotográfusok Házának tárlata is szerepel.

A fesztivál keretében számos díjat is átadnak: az Év Kiadója és az Év Kereskedője díjat, valamint az Év Gyermekkönyve díj is gazdára talál.

A hagyományokhoz híven a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul, amely az ebben az évben kerek születésnapjukat ünneplő jeles íróinkat hívja meg egy baráti összejövetelre.

***


XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Helyszín: Millenáris
Időpont: 2009. április 23-26.
Bővebb információ: www.bookfestival.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei