2009. április 21.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A máltai sólyom - Egy klasszikus másodszorra

Sokak szerint a valaha írt legjobb bűnügyi regény és a hard-boiled, vagyis a keményebb, realisztikusabb krimi megteremtője Dahiell Hammett A máltai sólyom című regénye, amely több, mint harminc év után jelent meg újra az eredeti fordításban a műfaj rajongóinak őszinte örömére.


A szórakoztató irodalom egyik legnépszerűbb műfaja vitathatatlanul a bűnügyi regény, amelyből kiemelkedik Dashiell Hammett műve A máltai sólyom - a regény mostanra igazi krimi-klasszikusnak számít, amelyből még hasonlóan legendás film is készült. A korabeli valószínűtlen, valóságtól elrugaszkodott krimik mellett Hammett írásai kitűntek életszerűségükkel, hála az alkotójuk személyes tapasztalatainak.

Mielőtt íróként ismertté vált volna, nyomozóként a Pinkerton ügynökségnek dolgozott, megfigyelte a gyanúsítottakat és bizonyítékokat gyűjtött. Mikor súlyosbodó TBC-je miatt már nem tudta ellátni feladatát, beiratkozott egy kreatív írás tanfolyamra. A húszas évek elején jelentek meg az első történetei, majd 1930-ban a legismertebb, A máltai sólyom.

Sam Spade személyében megteremtette a magányos, nem mindig a törvény útján járó magándetektívet, aki a munkájánál jobban csak az alkoholt és a vonzó nőket kedveli. Nem beszél sokat, cigarettafüstbe burkolózva ül az irodában és várja az ügyfeleket. Egy napon Miss Wonderly sétál be Spade-hez, és egy zavaros történettel, női bájával és nem kevés előleggel rábírja, hogy segítsen neki megtalálni a máltai sólymot. Pár órával később Spade-t már a rendőrség zaklatja, a társa halott, a nő eltűnt, és egyre több gyanús figura jelenik meg, mindenki a sólymot akarja, egy drágakövekkel díszített, arany szobrot...

A regény stílusa pontosan annyira szikár és szűkszavú, mint maga Sam Spade, a realitás és a hihető fordulatok fontosabbak, mint a szép szavak. Hammett a saját korának valóságából merített, és az ma is megállja a helyét. A máltai sólyom hamar kultikus alkotássá lett, sőt hazájában szépirodalmi alkotásként tekintenek rá, amit tanítani kell.

Pár évvel az eredeti megjelenés után már magyarul is olvasható volt Faludi Miklós átiratában. Ez a fordítás hetven év után újra kapható a könyvesboltokban, így kötelező alkotás a bűnügyi regény rajongóinak.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei