2009. május 18.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

DreamWorld - Az álmok fantasztikus világa magyar szerzőktől

Új misztikus fantasy sorozattal rukkol elő a júniusi könyvhétre az a Tuan kiadó, amely a MAGUS sorozatot is prezentálja. A sorozat DreamWorld néven lát napvilágot, a megalkotója Gere Richárd. A sorozat első regényét pedig az a Szélesi Sándor (alias Anthony Sheenard) írja, akit 2007-ben Európa legjobb SF írójának választottak.

Hónapokkal ezelőtt hallottam először a DreamWorldről, és olyan kivételes helyzetbe kerültem, hogy elolvashattam a leírását. Ám hiába figyeltem onnantól az online fórumot, sok más kíváncsi társammal együtt nem kaptunk bíztató információkat. Azonban most mégis bizonyítás nyer, hogy hat nap alatt ugyan nem lehet megteremteni egy világot, de a türelem...Gere Richárd Olivér a DW megálmodója elérte azt, amiről sokan csak képzelődnek, nemcsak, hogy kiadót talált elképzelésének, de kedvenc írójával is sikerült megszerettetni fantáziájának birodalmát. A fiatal fejlesztőt, és az ismert írót együtt faggattam ki a közös alkotásról, a közös munkáról.

Richárd, mióta dolgozol a DreamWorld-on?

Richárd: Ha jól számolom, most már nyolc éve. Sajnos sokáig a fiókban kellett tartanom a dolgot, és csak az utóbbi három évben kezdődött el a tényleges munka a Tuan kiadó berkein belül. Az utóbbi pár hét, az első könyv megjelenésének előkészítése miatt pedig igazi kihívást jelentett.

Honnan jött az ötlet?

Richárd: Annak idején sokat szerepjátékoztunk a barátaimmal, és mint sokan mások, mi is egy saját világ megalkotásán kezdtünk el gondolkodni. Akkoriban még csak a saját szórakoztatásunkra találtuk ki. Később egy barátommal képregényeket készítettünk, és akkor is előkerült a DW ötlete, de annyira komplexre sikerült a háttérvilág, hogy sehogy sem tudtuk kockákba tömöríteni.

Akkor hadd kérdezzek rá: mi az a DreamWorld?

Richárd: A DreamWorld egy olyan fantasztikus világ, amely a Föld történelmi korainak, népeinek legendáira, misztikájára épül, és amelybe a valós világ szereplői az álmaikon keresztül jutnak el. Azonban a dolog nem áll meg ennyinél, nem egyszerű fantasy, hanem összetettebb annál.

Sándor: Összetettebb, bizony, mert a valós világot a jelenről mintázzuk, és ezzel egyfajta társadalomkritikát is az olvasó elé tárunk. Ugyanakkor politikai thriller is, amelybe egyszer majd sci-fi szálak keverednek, hiszen egy alternatív valóság felé is elindulunk a későbbi kötetekben. Misztikus kaland, fantasy, politikai thriller, sci-fi. Az írótól fog függni.

Richárd, ez a te világod, te álmodtad meg, miért nem te írod?

Richárd: Ezt már többen is kérdezték. Igazából, amikor elkezdtem felépíteni a birodalmakat, kitaláltam a népeket, lényeket, rájöttem, hogy nem tudom olyan jól elmesélni, mint ahogyan szeretném. Én nem vagyok író, viszont Sándor képes volt minden elképzelésemet papírra vetni. Eleinte féltem, mert nem jegyzetelt, én meg csak tömtem bele az információkat, Ő meg csak nevetett, és bólogatott. Átfutott az agyamon, hogy "na, ez sem lesz benne, és arról sem fog írni". Aztán kezembe került a kézirat, és ott volt minden, aprólékosan, részletesen, úgy, hogy nem is gondoltam volna. Sándor azonban nem az egyetlen, rajta kívül még mások is dolgoznak DW világán. Vannak köztük első regényes írók, mint például William J. Taylor, Samuel B. Kingstone, és olyan is, aki már bizonyított: Jonathan Cross.

Nem túl sok hazai fejlesztésű fantázia világ található a könyvesboltokban, a DreamWorlddel riválist szeretnél ezeknek állítani?

Sándor: Pár éve a fantasy nagyon jól ment, volt olyan év, amikor kétszáz új könyv került ebben a tematikában kiadásra, mára ez a szám sokkal kevesebb lett. Szerintem elkél még az igényes fantasy a piacon, van helye, és a Dreamworld semmiképpen sem riválisa más világoknak.

Richárd: Én sem riválisként gondolok a többiekre. Azt szeretném elérni, hogy a DW színvonalát tekintve beállhasson a többi, hasonló stílusú világ mellé, ezzel is színesítve a palettát.

Nézzük pozitívan a dolgot, a könyv megjelenik, sikeres lesz, az olvasóknak tetszeni fog, mit várhatnak a közeljövőben?

Richárd: Sándor regénye egy trilógia első kötete, ha minden jól megy, és ő is úgy akarja, akkor karácsonyra elkészül a második része. De előtte még két regény várható az előbb említett William J. Taylortól és Jonathan Crosstól. Samuel B. Kingstone regényét a következő évre tervezzük.

Sándor, a legelismertebb alkotásaidat az SF berkeiben hoztad létre, díjakat is ezért kaptál. Hogyan sikerült eligazodnod ebben a fantasy világban, amit nem is te találtál ki?

Sándor: Az álomvilág nem egy egyszerű fantasy, ezt már említettük. Azzal, hogy az egyik fele a valós időben játszódik, az írás izgalmassá válik és a történet könnyen követhetővé. Nem is dobom be az olvasót rögtön a mély vízbe: inkább a karaktereimen keresztül mutatom be a DreamWorld-öt, vigyázva arra, hogy ne terheljem túl a szöveget háttérrajzzal. Ahogy írtam, én is úgy merültem egyre mélyebbre a világba és ismertem meg számtalan oldalát. De végtére is a Mysterious Universe világát is ketten találtuk ki, és írtam Terminátor-regényt, illetve most Pierrot játékának regényadaptációján dolgozom. Eligazodom én mások világaiban is.

Van a regénynek főszereplője? Mennyire hasonlít a Mysterious Universe sorozat York Ketchikanjéhez?

Sándor: Három főszereplője is van a regénynek. Az első Főnix, egy spanyol grafikus. Teljesen más habitussal rendelkezik, mint York. A való világban egy kiegyensúlyozott személyiség. A második Steve, egy magyar író. Ő pont az ellentétje Főnixnek, mert gyerekes, otthon lakik, az anyja mos rá, a barátnője szerzi neki a munkát, egy bohém figura. A harmadik Igor, aki egy kockás orosz, egy volt specnazos, akinek a mágia tetszik a legjobban az álomvilágban, és bár profi katona, a varázslás mégsem fog olyan jól menni neki, mint ahogyan azt reméli. Igazából egyik sem York Ketchikan, de mindegyik elég összetett személyiség, és mindet nagyon szeretem, még az oroszt is.

Kiknek ajánlod ezt a világot, és a könyvedet?

Sándor: Elsősorban azoknak az olvasóknak, akik szeretik a kalandot, a fordulatokat. Másodsorban azoknak, akik ugyan már nem lelkesednek annyira a könnyed mesékért, de szeretnek a dolgok mögé látni, és mélyebb értelmet keresni események mögött. A regény ugyanis nem "egyszintű", nem csupán egy laza történet. Komoly tanulságok lesznek leszűrhetők majd a trilógiából, amelynek története a későbbiek során egyre sötétebbé, komorabbá válik.


A DreamWorld világát bemutató első regény A Főnix ébredése kemény kötésben fog megjelenni. Azok, akik a könyv megvétele előtt szeretnék jobban megismerni a világot, a www.tuan.hu webcímen találnak novellákat.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei