2009. augusztus 11.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Csábítás és boszorkányság - John Updike: Eastwicki boszorkányok

Három vonzó nő, akiknek boszorkányos képességeik vannak, egy férfi, aki talán maga a sátán és egy konzervatív kisváros, ahol felborul az élet. John Updike Eastwicki boszorkányok című regénye minden csak nem hétköznapi: okos, ördögi és nyugtalanító.

Az idén januárban elhunyt John Updike a kortárs amerikai irodalom egyik jelentős alakja, sokáig esélyes volt az irodalmi Nobel-díjra. Hatalmas az irodalmi munkássága, gyakorlatilag minden évben jelent meg új könyve, de az egyik legismertebb és legnépszerűbb műve az Eastwicki boszorkányok. Az 1984-ben íródott regény a hatvanas évekbeli, fiktív rhode island-i kisvárosban, Eastwickben játszódik, főhőse három nő, egy boszorkány triumvirátus. Alexandra szobrász, Jane csellótanár, Sukie újságíró, a közös bennük, hogy férj nélkül, gyermekeikkel kell boldogulniuk különleges képességeikkel. Egy napon egy különös férfi érkezése felkavarja a kedélyeket. Darryl van Horne veszélyes, kihívó és csábító, arra bíztatja a nőket, hogy használják a hatalmukat. A bizarr játékok közepette még a férfin is képesek osztozkodni, egészen addig, ameddig meg nem érkezik Sukie halott kedvesének a lánya, Jenny. Darryl feleségül veszi a fiatal és ártatlan nőt, ezzel kivívva a boszorkányok féltékenységét és bosszúját egészen a végletekig.

Az Eastwicki boszorkányok egyszerre hétköznapi és mitikus, valóban boszorkányokról szól, repülnek, varázsolnak, elátkoznak, így lehetne könnyed, egyszeri olvasmány, de Updike a szavak és a megfigyelés varázslója. Darrylben megjelenik a sátán irodalmi képe Miltontól Faustig, a három asszonyban, hogy mit gondolt a kultúra a boszorkányokról, szexualitásról, hatalomról. Vádolták a regény nőgyűlölettel is, mert azt sugallja, hogy valahol minden nő boszorkány és manipulálja a férfiakat. De nem fest sokkal szebb képet az erősebbik nemről sem, nem lehet igazán megkedvelni vagy azonosulni egyik szereplővel sem. Az Eastwicki boszorkányok néhol frivol, néhol megbotránkoztató vagy polgárpukkasztó, de mindezt Updike boszorkánykonyhájában olvasmányosra és szórakoztatóra keverte össze. Ezért jelent meg új kiadásban, de nem változtatva a remek Gönc Árpád féle fordításon, hogy az is leemelje a polcról, aki eddig nem tette. Akik már olvasták, azoknak Updike huszonöt évvel az eredeti regény után megírta a folytatást is Eastwicki özvegyek címmel. Akik a betűk helyett a képre esküsznek, azoknak bátran ajánlható a Jack Nicholson, Cher, Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon szereplőgárdával készült film, ami végeredménybe úgyis a regény(ek) elolvasására fog ösztönözni.

***


Eastwicki boszorkányok
Eredeti cím: The Witches of Eastwick
Fordította: Göncz Árpád
Kiadás éve: 2009.
Kiadó: Európa könyvkiadó
Ár: 2900 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei