2009. október 21.Tegyi Timea
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kertész Imre a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja lett

Kertész Imre Nobel-díjas írót 2009. október 19-én rendes tagjává avatta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia. A Magyar Tudományos Akadémia - az 1949-ben kizárt területek, az irodalom és a művészetek jeles képviselői számára - 1992-ben alapította meg a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát, amely az MTA társult intézménye.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjait a szervezet közgyűlése választja meg azok közül, akiket a tagok vagy az akadémia szakosztályai előterjesztettek. A tagság nem jár kötelezettséggel, de anyagi juttatással sem.

A hamarosan (november 9-én) nyolcvanadik születésnapját ünneplő Kertész Imrét Dobszay László, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke, valamint Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntötte. A laudációt Szörényi László, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének igazgatója mondta el.

Kertész Imre székfoglaló beszédében - az esszé az Európa nyomasztó öröksége címet viseli, amely a Magvető Kiadó gondozásában az azonos címmel, 2008-ban megjelent esszékötetben is szerepel - úgy fogalmazott: "a 21. század küszöbére érve, etikai értelemben magunkra maradtunk. Az ember magasabb értelemben vett boldogulása történelmi létezésén kívül rejtik - de nem a történelmi tapasztalatok megkerülésével, ellenkezőleg, azok megélésével, birtokba vételével és a velük való tragikus azonosulással. Az embert egyedül a tudás emelheti a történelem fölé, a totális történelem csüggesztő, minden reménytől megfosztó jelenléte idején a tudás az egyetlen méltóságteljes menekülés, a tudás az egyetlen jó."

A Magvető Kiadó november 9-ére, Kertész Imre 80. születésnapjára jelenteti meg a szerző négy elbeszélését - Az angol lobogót, a Detektívtörténetet, A nyomkeresőt és a Jegyzőkönyvet -, illetve az ünnepre való tekintettel a négy könyv együtt, díszdobozos kivitelben is kapható lesz, korlátozott példányszámban.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Kis István 2009-10-21 09:38:27
Semmi keresni valója sincs itt!!!!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei