2010. január 29.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Meghalt J. D. Salinger, a Zabhegyező írója

Kilencvenegy évesen meghalt a Zabhegyező című kultikus regény írója, Jerome David Salinger. Az író az elmúlt évtizedekben már visszavonultan élt, nem adott ki műveket és az újságírókat is kerülte. Halálhírét fia, Matt Salinger jelentette be csütörtökön.

J. D Salinger Manhattanben született 1919-ben ír-zsidó családban, tanulmányait többek közt egy pennsylvaniai katonai akadémián végezte, mely az élményt adta a Zabhegyező című regényéhez. Ezt követően apja utasítására Bécsbe küldték nyelvet tanulni, ahonnan 1938-ban érkezett vissza az Egyesült Államokba, ahol több egyetemet is elkezdett, a Columbián irodalmat hallgatott, és itt közölték az első írását is. Az induló karriernek a második világháború állt az útjába, mert behívták a hadseregbe. Ott volt a normandiai partraszállásnál, ekkor ismerte meg Hemingwayt és első feleségét is.

A világháború után, 1948-tól Salinger újságíróként kezdett dolgozni, 1951-ben jelent meg legsikeresebb regénye, a Zabhegyező. Hőse, Holden Caulfield a tizenhat éves kamasz pár napot egyedül tölt New Yorkban, miután kirúgták az iskolából. A regény szókimondásán, kegyetlen őszinteségén, sokszor szabadszájúságán keresztül nyújt betekintést egy generáció elveszettségébe. A további műveivel, Kilenc történettel, a Franny és Zooey-val vagy a Magasabbra a tetőt, ácsok és Seymour: Bemutatás című kisregényekkel Salinger nem tudta megismételni a Zabhegyező sikerét. 1953-ban Cornishba, New Hampshire-be költözött, visszavonultan élt, 1965 óta nem adott ki művet, és a nyolcvanas évek óta az újságírókkal sem állt szóba. Életéről lánya Margareth memoárja, a Dreamcathcer (Álomfogó), és korábbi szeretőjének, Joyce Maynardnak a könyve, az At home in the world (Otthon a világban) fest érdekes és illúzióktól mentes, teljes képet.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei