2010. február 3.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Csinszka arcai - Boncza Berta élete másként

Nagy költők szerették, egy festő felesége és múzsája volt, személye versekből és képekről köszön vissza, mégis csak az irodalomtankönyv lapjairól ismerős Csinszka neve. A különleges asszony életéről tart előadást Rockenbauer Zoltán művészettörténész, A halandó múzsa című monográfia szerzője.

2010-ben Pécs Európa kulturális fővárosa, így bővelkedik programokban, de a nagyszabású rendezvények mellett lehet igazi különlegességeket is találni, amiért szintén érdemes Pécset venni célba. Ezek közé tartozik a Csinszka arcai, egy előadás és könyvbemutató egyben, amelynek keretein belül Rockenbauer Zoltán beszél A halandó múzsa című könyvéről, vagyis Ady és a nemzet Csinszkájának életéről szórakoztató és közérthető módon.

De miért is ne lenne szórakoztató, egy olyan különleges nő élete, mint Csinszka?

Csinszka, polgári nevén Boncza Berta maga is költőnő volt, mégis leginkább Ady kedveseként vonult be a köztudatba, az életét is ebből a megvilágításból ismerik a legtöbben, pedig ennél különlegesebb asszony volt. Legnagyobb álma ifjú kora óta az volt, hogy híres költő szerelme, felesége, múzsája legyen, ezért kezdett rajongói leveleket, sőt verseket írni Adynak, így kezdődött a kapcsolatunk. De Rockenbauer Zoltán nem az Adyval töltött időszakot vizsgálta meg, mellyel már sokat foglalkozott az irodalomtörténet, hanem ahogy fogalmazott: "Ez a történet temetéstől temetésig tart: Ady ravatalától Csinszka koporsójáig".Boncza Berta huszonnégy évesen lett a nemzet legnagyobb költőjének özvegye, mégsem e szerint élt. Egy éves kapcsolata Babits Mihállyal viharos véget ért, hogy aztán Csinszka megismerkedhessen Márffy Ödön festőművésszel.

Rockenbauer Zoltán figyelmét is így keltette fel, a kevéssé ismert festő képein tűnt fel a nő, a feleség, akit eddig csak Ady szerelmeként emlegettek. Csinszka tizennégy évig élt Márffy Ödönnel, segítette karrierjét egészen az 1934-ben bekövetkezett haláig.

Ennek a különleges vonzerejű, kissé félre ismert asszonynak a portréjával ismerkedhet meg a látogató a vetítéssel kiegészített Csinszka arcai előadáson február 5-én a Művészetek és Irodalom házában 18 órától. Rockenbauer Zoltán nem csak a szikár kordokumentumokkal, hanem anekdotákkal és vetítéssel színesítve próbálja elmesélni milyen volt valójában Csinszka, ebben beszélgetőpartnere Juhász Előd.

***


Rockenbauer Zoltán: Csinszka arcai
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza, Breuer Marcel terem, Pécs, Széchenyi tér 7-8.
Időpont: 2010. február 5. 18 óra
A belépés díjtalan.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei