2010. február 12.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

V. Balassi-fesztivál - Határon innen és túl

Február tizennegyedike nem csak a szerelmeseké, hanem a magyar irodalom első nagy alakjának napja is. Balassi Bálint életére, munkásságára emlékeznek meg több, mint húsz helyszínen Magyarországon és a határokon túl is a Balassi-fesztivál keretein belül.

József Attilához kapcsolódik a költészet napja, Petőfihez március tizenötödike, a magyar irodalom első nagy költőjének tiszteletére február 13-14. Balassi Bálint ünnepe. Ennek örömére több város készül rendezvényekkel a hétvégére önszerveződő alapon, melynek koordinátor a Balassi Baráti Kör. Változatos korú és változatos érdeklődésű embereket szólítanak meg a programok, a diákoknak rajzoló, versíró és versmondó versenyek vannak, a természetesen elmaradhatatlanok a versfelolvasások, van, ahol zenei produkciókkal is készülnek, például Balassi-korabeli lantelőadással. A szellem táplálása mellett a testről sem feledkeznek meg, reneszánsz vacsorák és borkóstolások is szerepelnek a városok programjaiban.

A szervezők még további jelentkezőket várnak, de a Balassi-fesztivál alkalmából a következő városokban már biztos lesz rendezvény: Budapest, Tass, Gödöllő, Székesfehérvár, Szeged, Kassa, Salföld, Székelyudvarhely, Esztergom, Óbecse és Kecskemét. A programok részleteiről a résztvevő városokban lehet érdeklődni.

A fesztivál középpontja Budán lesz, ahol a Gellért Szállóban Balassi Bálint emlékkarddal jutalmazzák a magyar líra kiemelkedő tehetségeit, és a magyar írókat idegen nyelvre a legjobban átültető fordítókat, más európai költőket.

Külön érdemes kiemelni még a gödöllői királyi kastély műsorát, ahol február 14-én 18 órától Szerelem és Mámor címen színpadi játék látható borkóstolóval egybekötve. A műsor helyszíne a Grassalkovich Kastély Barokk színházterme, a fellépők között vannak énekmondók, zenészek, táncosok is.

Egészen más jellegű, de Balassihoz és korához, a reneszánszhoz kötődő program lesz a Balaton-felvidéki Salföldön. Február 13-án 10 órakor van gyülekező a leglelkesebbeknek korhű ruhában, lehetőleg korhű fegyverekkel, külön annak, aki egy napra reneszánsz magyar végvári vitéz akar lenni, és annak a ki török katona. Eljátsszák a tábori életet, a csatát, a várostromot. A békekötés után közös lakomázás és borivás következik, délután a Majorban kiállítás, film és versek fogadják a visszatérőket.

Magyarországtól távol, például Stockholmban és Madridban is lesznek rendezvények, hogy tényleg méltó legyen a megemlékezés Balassi Bálintra.

***


Balassi-Fesztivál
Helyszín: több helyszínen
Időpont: 2010. február 13-14.
További információ: http://www.balassi.eu/Festival.htm

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Molnár Pál 2010-03-22 21:49:19
Kiválóan megírt összefoglalás!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei