2010. február 25.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Lawrence, Gerald és Margaret, avagy Durrell csoda-család

Egy famíliában egy író is elég, mi van, ha hármat is megáldott az ég a képességgel. Ez ritkaság, de előfordul, ékes példa rá a Durrell-család, ahol ugyan különböző stílusban, de Lawrence, Gerald és Margaret is írónak nevezhette magát: három testvér, három regény.

Ami nekünk, magyaroknak mondjuk Rejtő Jenő, az Angliában Gerald Durrell, akiről senki sem állítja, hogy a szépirodalom netovábbja, de mindenki ismeri, mindenki olvasta, mindenki tud idézni belőle. Maga Gerald Durrell sem gondolta volna ezt, amikor szigorúan pénzszerzési célból elkezdte írni az első történeteit arról, ami közel állt a szívéhez, az állatokról és velük megesett kalandjairól. Az elsöprő sikert mégsem ezek hozták meg, az 1956-ban megjelent Családom és egyéb állatfajták, amiben egy egészen új fajt mutat be: a habókos családját.

Édesapjuk már nem él, anyját a főzés, a fűszerek és a szellemek érdeklik, bátyja Leslie a fegyverekért él, Margo nővére szerelmetes természetű, idősebbik bátyja, Larry különc barátokkal bíró író. A család egy ködös esős délutánon elhatározta, hogy elhagyja Angliát, és inkább Korfura költözik. Az állatok helyett így a Családom és egyéb állatfajták az idilli görög szigeten töltött idő krónikája, a szemszög a fiatal Gerry-é, akiről kiderül, hogy nem csak a kisebb-nagyobb szőrös és tollas élőlényekhez ért, hanem az emberekhez is van szeme. Megértéssel veszi a család bolondériáit, jól átlátja őket, és tökéletes stílusban, humorral, iróniával és öniróniával meséli el, minden eshet meg egy ilyen lökött társasággal, mert az ismerőseik is méltóak hozzájuk.

Ezekben a történetekben körvonalazódott a különc bátyj képe is, Larry-é, aki írónak vallja magát. Persze ez állatbúvár öccse szemében csak azt jelenti, hogy mindent csak elméletben tud, de ott aztán jobban mindenkinél. Pár évvel a testvére után jelent meg Lawrence Durrell Alexandriai négyes című tetralógiája, mely népszerűségben nem tudott vetekedni a szórakoztató történetekkel, de bebizonyította, hogy Larry tényleg író, mégpedig igen jó. A kötetsorozat egy különleges szerkesztési elvet követ. Négy regény meséli el ugyanazt a 30-as évekbeli Alexandriában játszódó történetet, de négy különböző szemszögből, így áll össze a tetralógia.

Négy barát jelenik meg Justine a modern Kleopátra, akit imád a férje, Clea a szobrász barátnő és Balthazar, a misztikus orvos, de a további mellékszereplők is jól megrajzolt, emlékezetes karakterek. Kiderül, hogy Lawrence szintén remek megfigyelő, mert érzékletesen megmutatja az egyiptomi város életét minden szinten, ezzel tökéletesen megrajzolta a hangulatát, légkörét. Emellett maga az írás is a témája a négy regénynek, mert három szereplői is ír, de mindannyian másként közelítik meg az alkotás folyamatát, így az Alexandriai négyes több síkon is élvezetes és tanulságos, Lawrence többet tudott, mint izgalmasan mesélni, egyszerűen jó író volt.

Két ilyen testvér mellett a Durrell család nőtagjának, Margaretnek is eszébe jutott, hogy írásban mondja el azokat a történeteket, amelyek megestek vele, mert felnőttkorában is olyan hóbortos maradt, mint öccse emlékeiben. De mi lett Margoval? Című regényével ő is beszállt a mesélésbe, ha már a testvéreinek megy. A könyv valószínűleg a hatvanas években íródott, de akkor nem adták ki, bő harminc évvel később került elő egy padlásról. Stílusában Geraldhoz áll közelebb, érdekes és roppant szórakoztató módon adja elő a panziója megalapításának és felvirágzásának a történetét.

Nem csak a történetek eredetiek és viccesek, hanem a megjelenő különc karakterek is feledhetetlenek, a fokhagymafüggő festő, Nelson a rémítően kövér kisfiú, a csinibaba ápolónők, és persze megjelenik a Családom és egyéb állatfajták óta kicsit megöregedett família: a mama, Larry, Leslie és persze Gerry, aki mint kiderül összetört szíveket és fura állatokat hagy maga után.

Így teljes a Durrell-család képe, azé a családé, ahol a szórakoztató mesélés a vérükben van, de még egy valódi író is van köztük, lehet irigykedni, vagy egyszerűen csak olvasni a regényeiket.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei