2010. március 8.Szeifert Natália
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hiánypótló művészeti könyvsorozat a Hungarttól

A Hungart (Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület) képzőművészekről szóló kismonográfia-sorozatának első öt kötetét 2009 végén mutatták be. Az Egyesület által díjazott művészekről készült, igényes könyvsorozat várhatóan évente több kötettel bővül majd.

A Hungart (Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület) ösztöndíját 1999-óta minden évben 8 művész veheti át: 4 képzőművész, 2 iparművész és 2 fotóművész.

2007-ben született meg az ötlet, hogy azokról a Hungart-ösztöndíjas művészekről, akikről még nem jelent meg monográfia-jellegű dokumentáció, könyvet jelentetnének meg - mintegy bónuszként az elismerésen kívül. Üdvözlendő szándékuk továbbá, hogy felelevenítsék a művészeti kiskönyvtár hagyományát, és egy rendszeres, minden évben újabb kötetekkel bővülő sorozatot indítsanak útjára.

2009 végén volt alkalmam kézbe venni a hosszas, lelkiismeretes munka végeredményét: öt, rendkívül igényes kiállítású kismonográfiát.

Az egyik kötet némileg "kilóg a sorból". Ebben a Hungart első és eddig egyetlen életmű-díjasának, Csernus Tibor (1927-2007) Kossuth-díjas festő- és grafikusművésznek állít emléket Sinkovits Péter művészettörténész (az Új Művészet folyóirat főszerkesztője).

Sturcz János művészettörténész (a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténeti Tanszékének vezetője) írta a Lovas Ilona Munkácsy-díjas textilművészről szóló kötetet.

Kopasz Tamás, ugyancsak Munkácsy-díjas festő- és szobrászművész-grafikust Nagy T. Katalin (az Egri tanárképző Főiskola docense) mutatja be.

Wehner Tibor
művészettörténész (a Képző-és Iparművészeti Lektorátus elnöke) írta a kismonográfiát Zsemlye Ildikó, Munkácsy-díjas szobrászművészről.

Tóth György fotóművészt és munkáit a P. Szabó Ernő (művészettörténész, a Magyar Nemzet és az Új Művészet munkatársa) által írt kötetből ismerhetjük meg.

A kötetek kivitelezése tetszetős, pont kézbe illő a méretezés, s figyelemre méltó nem utolsó sorban a bennük található gazdag képanyag. Nem hiányozhatnak egyetlen képzőművészet iránt érdeklődő olvasó gyűjteményéből sem. És azoknak is szívből ajánlom, akik kíváncsiak rá, hogy vajon mire kapták az alkotók ezt a bemelegítésként felsorolt nagy halom díjat és elismerést.

A gondos szerkesztés Szeifert Juditot (művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa), a nagyszerű alapötlet pedig Sárkány Győzőt (képzőművész, a Hungart elnöke) dicséri.

A könyvek a Hungart Egyesület weboldalán (www.hungart.org) megrendelhetők.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei