2010. március 19.Szeifert Natália
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

KuPé - Új irodalmi folyóirat, honlap és blog

A nagy kulturális hagyományokkal rendelkező Pécs városához kötődik az irodalmi paletta legújabb színfoltjának, a KuPé egyesületnek létrejötte. A kortárs irodalmon kívül minden más művészeti ággal foglalkozók is beszállhatnak a KuPéba online és offline is.

A KuPé alapja egy közhasznú egyesület, mely működtet egy honlapot, egy blogot és havonta megjelentet egy nyomtatott folyóiratot is. Ez a sokoldalú megjelenés (hogy azt ne írjam: hadviselés) tulajdonképpen válasz a magyarországi kulturális állapotokra, melyből az egyesület alapítóinak kimondottan elegük van. Alighanem nem csak nekik, mert vállalkozásuk rövid idő alatt számos felhasználóra talált.

Ahogy maguk írják a bemutatkozásukban:

Kiadványukban be és megmutatnak olyan szerzőket és alkotókat, akiket a hivatalos kultúrpolitika nem ismer el. Akiket a hivatalos közösségek nem engednek maguk közé. Azt mondják ugyan, hogy azért mert tehetségtelen, vagy tehetsége nem eléggé kiművelt, valójában más az indok. Arról van szó, hogy az állami támogatások és egyéb juttatások csak egy kis számú közösség között oszthatók fel úgy, hogy azoknak megélhetést biztosítson. Ezért zárt a klub. Zárt és belterjes. Valakinek a valakije kerülhet csak be, ráadásul egy-egy tagságot csak megörökölni lehet.

A KUPÉ mást gondolt.


Fél évtized tapasztalata után ráébredtünk, hogy az alulról építkező "amatőr irodalmi és közösségi portálok" belterjessé váltak. Látogatottságuk alacsony, szerzőinek alkotásai valójában nem jutnak el, a művészeteket kedvelőkhöz. Annyi történik, hogy udvarias mosolyszavakat kommentelgetnek egymás alkotásai alá, miközben észre sem veszik, hogy belterjességük lassan már nyomasztó.

A KUPÉ mindezen változtatni szeretne, és a szerkesztők reményei szerint fog is.


Az alapvetően szimpatikus, határozott gondolatok az állóvízbe és belterjességbe szándékoznak szépen belegyalogolni (zakatolni). A KuPé alkotók számára legkötetlenebb felülete a blog, ahová (regisztráció után) gyakorlatilag mindenféle "cenzúra" nélkül, szerkesztetlenül, ömleszthetők az alkotások.

Az Egyesület honlapja egyelőre próbaüzemben működik, itt a regisztrált tagok által beküldött anyagokat szerkesztők is átnézik. A nyomtatott folyóirat, ami először 2009 decemberében jelent meg, válogatást, korrektúrázott, szerkesztett alkotásokat közöl és mindössze 400 forintba kerül.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
anonymus 2010-11-22 08:07:20
Üdv!
Tudok ajánlani egy nagyszerű irodalmi könyvet.
http://konyv-konyvek.hu/parizs_feher_fen yei
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei