2010. március 21.Szeifert Natália
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kis esti krimi: A Vénusz-rejtély

A Vénusz-rejtély (Ad Librum, 2009, Budapest) annak a Szalóczy Pálnak a harmadik kötete, aki többek közt a MÁV (és részben a BKV) "magyar hangja". Két korábbi, más témájú könyve után most egy festménylopás (és esetleg egy gyilkosság) ügyében nyomozhatunk vele.

A Vénusz-rejtély annak a Szalóczy Pálnak a harmadik kötete, aki többek közt a MÁV (és részben a BKV) "magyar hangja". Ha most így hirtelen nincs meg a csodás orgánum, ajánljuk az Internetes Szinkron Adatbázisban Szalóczy oldalát, ahol hangminta is található.

Egy vékonyka, fényes borítójú könyvet tart a kezében az olvasó, amin Lotz Károly Fekvő akt című képe látható. Az egész cselekmény eköré a kép köré épül, ami valóban rejtélyes körülmények közt tűnik el egy budai villából.

A könyv szerkezete érdekes: teljes mértékben nélkülözi a narrációt, kizárólag párbeszédekből épül fel. Az embernek rögtön az az érzése, hogy szívesen meghallgatná (mint egy rádiójátékot). A szerző előadásában bele is hallgathatunk a Kiadó honlapján.

Ez nyilván nem is véletlen, hiszen Szalóczy harminc évig olvasta a híreket a rádióban, szinkronizál, az ő hangján szólal meg egy rakás film címe és stáblistája, a párbeszédes cselekményvezetés nála szinte kötelező. Az egyes fejezeteket egy-egy szereplőről nevezi el, akikkel a festmény-ügyben nyomozó őrnagy beszélget. Az egész felépítés olyan, mintha valóban egy szövegkönyvet olvasnánk. Ha az volna, az olyan kifejezéseket, mint "pokrócként viselkedik" vagy "meglehetősen feszült", kicserélném, mert szerintem egy kamasz (vagy annál valamivel idősebb) lányka szájából más hangzana életszerűbben. Összességében csiszolható lenne az egyes karakterek stílusának, beszédmódjának elkülönítése, de így is érdekes a sztori.

A Lotz-kép féltve őrzött kincse egy Budán élő csonka családnak, s az eltűnéssel egy időben a nagymama is meghal, ami igen gyanús körülmény, nem lehet tudni, hogy rablógyilkosságról van-e szó, vagy véletlen egybeesés. A szálak összeszedegetése a képtulajdonos elvált asszonynál kezdődik, aki a nagymama szobájában a szekrény mögött rejtegette a Vénuszt, és nemzetközi nyomozással ér véget.

Szalóczy Pál írt már könyvet a Magyar Rádióról A leírt szöveg felolvasandó címmel (Atehenaeum, 2000), és megírta Autós és közéleti füstölgéseit (Európába(n) vezetünk! - 2007, Fiesta) is.

A Vénusz-rejtély sem emeli a nagy irodalmárok névsorába (bár, alig hiszem, hogy ez lett volna a cél), de jó kis régimódi detektív-történet ez, ami napjainkban játszódik. Kis esti olvasmány, laza szórakozás, kikapcsolódás.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei