2010. március 23.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Petőfi Sándor megcsalta Szendrey Júliát

A szabadság-szerelem költője Petőfi Sándor megcsalta a feleségét Szendrey Júliát, ezt bizonyítja egy a Petőfi Irodalmi Múzeum birtokában lévő napló, melynek szerzője Priell Nelli vándorszínésznő. A szöveg alapjaiban változtatja meg a költőről kialakult képet.

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kapcsolatának története és két éves házassága legendás, de a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonába három évvel ezelőtt egy titkos napló került, melynek azonban az írója sokáig ismeretlen volt, mivel hiányoztak ez első lapok. Csak az volt egyértelmű, hogy az asszony szoros, intim viszonyban volt a költővel a házassága idején is. Erre a viszonyra Szendrey Júlia naplójában is lehetett utalásokat találni.

Irodalomtörténészek és grafológusok részvételével több éve zajlottak a nemzetközi kutatások, hogy egyértelmű bizonyítékot találjanak: ki lehet a rejtélyes asszony, akivel Petőfi megcsalta Júliáját. Január 15-én találtak egy levelet, melynek kézírása megegyezett a naplóéval, és név is szerepelt benne: Priell Nelli. Az asszony nem volt újdonság az irodalomtörténet számára, vándorszínésznőként, mint a költő egy ismerősét tartották számon, de a napló mindent megváltoztatott. Még vannak bizonytalanságok, és nyitott kérdések a témában, de a Petőfiről alkotott kép mindenképp módosul, a szabadság-szerelem mellett a költő neve mellé kerül a szerető szó is, és egyes verseket is újra meg kell vizsgálni.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Patrícia 2013-02-14 14:03:35
Szerintem egy nagy hülyeség az egész.
nem
regisztrált
lilu 2012-11-16 15:13:21
ez hülyeség, hogy megcsalta. Júliát szerette, meg is írta Priell Nellinek, akivel viszonya elsimult, majd Petőfi összeházasodott Júliával és dúlt a l'amour! Nem értem miért kell mocskolni azt, aki harcolt a haza szabadságáért.. gratulálok
nem
regisztrált
Károly 2010-12-17 21:23:06
A versek vizsgálgatását hagyjátok ránk, olvasókra.
(Egyébként a róla alkotott kép nem módosul.)
nem
regisztrált
angela2112 2010-12-16 08:35:03
Túlzásnak tartom, hogy mindez alapjaiban megváltoztatná a költőről kialakult képet. A magyar líra világszerte ismert emblematikus alkotójának életműve (http://tinyurl.com/336nalp) ugyanaz marad.
nem
regisztrált
troll 2010-03-23 16:55:49
Mocskolni Petőfit... széttúrni a legendát.. ehhez értenek.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei