2010. március 24.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Legfontosabb irodalmi díjak 1. rész

Az írónak, költőnek nagy elismerés a sok olvasó, rajongó, de azért a szakma elismerése is rettentően fontos. Ezt képviselik a különböző irodalmi díjak, melyekből több van, mint a hétköznapi ember gondolná. Érdemes áttekinteni, ki és milyen irodalmi tevékenységért kaphatnak elismerést.

Az Oscar-díj nevét milliók hallották már, tudják ki és miért kaphatja, és esetleg nézik élőben a tévében, de azok a kitüntetések, melyekkel a könyveket díjazzák sokkal kevésbé élnek benne a köztudatban. Pedig ugyanúgy hatalmas elismerést jelentenek az alkotónak, az irodalmi díjnak sok fajtája van, vannak nemzetközi, országos vagy tematikus díjak, és a legtöbbet közülük a filmes díjakhoz hasonlóan évről évre kiosztják.

Irodalmi Nobel-díj

A legnagyobb nemzetközi elismerést jelentő díj az irodalmi Nobel-díj, amelyet hűen Alfred Nobel hagyatékához minden évben megjutalmazza azt, "aki az irodalom területéhez a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá". A döntést a Svéd Tudományos Akadémia hozza meg, minden év február 1-éig lehet leadni a javaslatokat, az elmúlt években a számuk nagyjából kétszáz, szakértők segítségével öt jelöltet választanak ki, akik közül majd kikerül a győztes. A plakett mellé Alfred Nobel hagyatékából komoly pénzösszeg is jár, az eredetileg 40 ezer dollár értékű korona helyett 2009-ben a Svéd Tudományos Akadémia 10 millió svéd koronában állapította meg a elismeréshez anyagi juttatást, tehát a díjazottak nagyjából 270 millió forintot kapnak adómentesen. Ugyanakkor sokan és sokszor kritizálták már a döntéshozó testületet, hogy elfogult, és hogy nagy írók politikai vagy egyéb okokból sosem kapták meg a megérdemelt kitüntetést, ilyen például Lev Tolsztoj. Az első magyar Nobel-díjas író Kertész Imre 2002-ben kapta meg a legnagyobb nemzetközi elismerést.

Más díjakat nem nemzetközi szinten, hanem egy adott nyelvterületen osztanak ki, közülük a legfontosabbakat angol, francia, spanyol nyelven elkészített irodalmi alkotásoknak.

Man Booker-díj

A Man Booker díjat 1968-ban alapította a Booker élelmiszeripari vállalat, célja hogy a legjobb angol nyelven írt regényt díjazza, melynek szerzője Brit Nemzetközösség állampolgára. Az ítéletet kritikusokból, akadémikusokból és más írókból álló zsűri hozza meg, és a trófea mellé 50 ezer angol font is tartozik. Az eddig elismert alkotók között van Salman Rushdie, Margaret Atwood vagy Yann Martel. A Man Booker-díj hiányossága, hogy a drámát és a verseket kizárja a versenyből.

Goncourt-díj

A Booker-díj francia párja, melyet 1903 óta osztanak ki a "legjobb és legképzelettelibb prózai művének". Jelenleg tízfős zsűri hozza meg a döntést, köztük Jorge Semprun vagy Michel Tournier korábbi díjazott. Az irodalmi elismerést egy 10 eurós csekk egészíti ki, mely ugyan csak szimbolikus, de mint a legtöbb díj, ez is hírnevet, növekvő érdeklődést és eladásokat is jelent. A korábban Gouncourt-díjat kapott alkotók között van Marcel Proust, Robert Merle és Simone de Beauvoir.

Cervantes-díj

Miguel de Cervantes a névadója a legnagyobb elismerésnek, amivel spanyol nyelven alkotó írót kitüntetnek. 1976-ban alapították és nem csak spanyol állampolgárok részesülhetnek a díjban, hanem minden olyan nemzetiségű alkotó, ahol ezt a nyelvet beszélik, így dél- és közép-Amerikaiak is. A Cervantes-díj másik különlegessége, hogy nem csak a prózai alkotásokat jutalmazza, hanem költői és drámaírói életműveket is. Így az elmúlt bő harminc év Cervantes-díjasai között olyan hatalmas nevek szerepelnek, mint Mario Vargas Llosa, Jorge Luis Borges vagy Octavio Paz mexikói költő.

József Attila-díj

Nem csak a nagy országoknak, hanem minden nemzetnek, nekünk is megvannak a fontos irodalmi elismeréseink, Kossuth-díjjal minden művészeti, többek között irodalmi tevékenységet is kitüntetnek, de kifejezetten íróknak és a költőknek alkották meg a József Attila-díj. 1950-től adták át az elismerést, de az évek során többször is megreformálták, nem egyetlen alkotót választanak ki, az elmúlt években 8-13 művész kapta meg a bronzplakettet és a vele járó kétszázezer forint jutalomösszeget. Az idei év díjazottjai között van Cserna-Szabó András író, Szálinger Balázs költő, de megkapta már a magyar irodalom színe java Szabó Magdától kezdve Ottlik Gézán és Kertész Imrén át Parti Nagy Lajosig.

Akármelyik nemzet akármelyik díját ítélik oda egy írónak, költőnek az erkölcsi elismerés hatalmas és felhívja az olvasók figyelmét is egy különleges műre, szerzőre, mindenki jól jár.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei