2010. április 19.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Legjobb hangoskönyvek - Mindenki szereti, ha mesélnek neki

Az elmúlt évek egyik újdonsága a könyvesboltokban a hangoskönyv, mert ki ne szeretné, hogy felolvassák neki a kedvenc regényét vagy versét. Lehet hallgatni a kocsiban, útközben, sőt van, amit akár a telefonon vagy mp3 lejátszón is. Kultúra és irodalom bármikor.

Mindenkinek vannak emlékei a régi szép időkről, amikor csak kényelmesen elhelyezkedett és már hallgatta is a mesét, a szülők és nagyszülők hangján elevenedtek meg a könyvek. Ezt a nosztalgikus érzést emelhetik új szintre a hangoskönyvek. Életvezetési tanácsokat is lehet kapni, szerelmi bánatra vagy dohányzás ellen, természetesen meg lehet hallgatni verseket és irodalmi klasszikusokat, kötelező olvasmányokat, bár ezeket érdemes a maguk valójukban végigolvasni. Az igazi élvezetet a szórakoztató irodalom jelenti, ahol a legnagyobb kedvenceket maga a szerző, vagy egy nagy magyar színész tolmácsolja. Ezekből nagyon nagy a választék, érdemes mazsolázni.

Miss Marple mesél vagy Poirot-történetek

Az Agatha Christe a világ legtermékenyebb, legismertebb krimi-írója, milliók kedvence, az általa teremtett karakterek, Miss Marple, az idős hölgy, aki minden gyilkos rémálma és a különc belga nyomozó, Poirot visszatérő szereplők, valamelyikért minden krimi-kedvelő rajong. A Miss Marple mesél című Cd-n három igazi klasszikus hangzik el: Gyilkosság méretre, A házmesterné bosszúja és a Miss Marple mesél. Mindez három ismert magyar színész előadásában, Ónodi Eszter, Kassai Ilona és Reviczky Gábor adják a hangjukat és kicsit karakterüket is a három gyilkossághoz.

Poirot tolmácsa Balázs Péter, a mű pedig a Gyilkosság egy csendes házban, Agatha Christie egy kedvelt kisregénye. Mindkét hangoskönyv Cd-n kapható, a játékideje nagyjából egy és negyed óra.

Hugh Laurie: A balek

Dr. House legendásan tahó modora ellenére mindenki szívébe belopta magát a sorozatnak hála, de azt már kevesebben tudják, hogy A balek címmel egy regényt is írt. Pörgős történet, fordulatok és pontosan az a szarkasztikus humor, ami House-ra is jellemző. A történet főhőse egy balfék bérgyilkos, akiben nem nehéz felismerni a főhős karakterében magát az írót, és így közvetve mindenki kedvenc dokiját. Az azonosítást megkönnyíti, hogy ki más adhatná a hangját a regénynek, mint Kulka János, aki Greg House-t szinkronizálja már évadok óta, így elég becsukni a szemet hallgatás közben, és lehet látni a szúrós kék tekintetet és borostás arcot. Ráadásul mivel A balek mp3 formátumban van a Cd-n, így tizenkét és fél órán keresztül marad Hugh Laurie a hallgatóval.

Azt meséld el Pista!

Az írók életrajzáról az iskolai emlékek valami unalmas, száraz szöveget jelentenek, esetleg egy rossz minőségű, fekete-fehér képpel. Az Azt meséld el Pista valójában Örkény István életéről fest színes, szórakoztató, felejthetetlen képet. Napló és interjú részletekből Mácsai Pál és Bereményi Géza állította össze a szöveget, amit előbbi előadásában az Örkény István színházban évek óta színdarabként játszanak. A hangosköny felvétele az Azt meséld el Pista 2006. június 2-i előadásán készült, így teljesen autentikus élményt nyújt, maga Örkény elevenedik meg bő másfél órára a két darab audio CD-n.

J. R. R. Tolkien: A hobbit

Tolkien első kiadott regénye, A hobbit, vagy régebbi fordítás szerint A babó a Gyűrűk ura előzményét mondja el, hogyan került az Egy gyűrű Zsákos Bilbó kezébe. A háromszáz oldalas meseregényben megvan minden, amitől vonzó minden korosztálynak, törpök, tündék, sárkány, kalandok és fordulatok. A hangoskönyv a pár éve elhunyt nagy színész, Kaszás Attila hangján szólal meg, és hosszú távú szórakozást jelent, mivel az MP3 CD 740 perces.


A hangoskönyv igazi varázsa, hogy bármikor élvezhető, nem kell hozzá más csak egy CD vagy MP3 lejátszó. Hugh Laurie őrült történetét hallgatni a vonaton, tündék és hobbitok kalandjára elaludni a sötét szobában, vagy egy gyilkosság hangjaira főzni a vasárnapi ebédet, és még szemüveg sem kell.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei