2010. április 29.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tanácsok és kézikönyvek leendő íróknak

Hogyan lesz valaki sikeres író? Meg lehet-e egy könyvből tanulni az ehhez szükséges dolgokat? A könyvesboltok polcain sorakozó hasonló témájú alkotások bizonysága szerint a válasz igen, csak el kell sajátítani néhány alapvető fogást. Kezdő íróknak íme a jó tanácsok.

Gyerekkorban a mi leszel-ha-nagy-leszel álmok között valahol a színész és a masiniszta között felmerül az is, milyen csodás lehet írónak lenni, meséket kitalálni. Ezt aztán a legtöbben kinövik, de nem mindenki. Aki még élemedettebb korban sem adta fel, annak segítségére lehet néhány könyv, aztán maga dönti el, hogy elfogadja-e a felajánlott segítséget és tanácsokat, és az olvasásból kára nemigen lehet.

Lehet az elmélet felől közelíteni, ismert, elismert, nagy művészeknek az írásról alkotott véleményével, gondolataival megbarátkozni. Umberto Eco vagy Milan Kundera a gyakorlatban is bizonyította, hogy kiváló író, és örömmel mesél arról, hogy mi a regény vagy mi hol van a határ valóság és fikció között.

Az igazi segítséget mégsem ők jelenthetik, hanem azok a kötetek, ahol gyakorlatias, feladatokkal kiegészített útmutatót kap az olvasó, hogy hogyan is kezdjen hozzá az íráshoz.

Alexander Steele a Kezdő írók kézikönyve című kötete egészen az alapoktól kezdi praktikus tanácsokkal, kezdve a szereplők, a cselekmény és a nézőpont kidolgozásától egészen a feltétlenül elsajátítandó fogalmakig, amelyeket irodalmi remekműveken mutat be. Hogy mindez érthetőbb és gyakorlatiasabb legyen Raymond Carver Katedrális című elbeszélését elemzi a szerző különböző fejezeteket különböző szempontok szerint. Ha ez nem lenne elég, a könyvet feladatok is kiegészítik, aki mindet megcsinálja, az már elvileg tud egy regényt vagy novellát írni.

Fritz Gesing Kreatív írás című könyve a regény- és novellaírás alapszabályaiba és technikáiba vezet be a világirodalom klasszikusainak segítségével. Ezt a segédeszközt használják kurzusok és tanfolyamok tankönyveként is, de önálló, egyéni munkára is alkalmas teljesen kezdő és már rutinosabb íróknak egyaránt.

Aki azt gondolja, hogy egy ismeretlen ember, aki nem is igazi író, hogyan tudná megmagyarázni és megtanítani az írás rejtelmeit, annak Stephen King az embere. Az írásról című könyve nemcsak a thriller, horror műfaj rajongóinak ad jó tippeket, hanem King elmeséli hogyan lett író, hogyan készülnek az alkotásai, persze a saját művein szemlélteti az alkotás folyamatát.

Érdekes, hogy versírásról nem szól könyv, ebből két dolog is következhet: ezt nem lehet tanítani, vagy az mindenkinek könnyebben megy. Az, hogy irodalmi alkotások boncolgatásával okítják a leendő írókat, mutatja, hogy a lényeg az olvasásban van. A tehetséget vagy más tanulhatatlan összetevőt senki sem említ, ezek szerint bárkiből lehet író, és ez akar lenni a segítő könyvek legfontosabb üzenete.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Tigi 2011-05-17 15:29:25
Fura, hogy itt találkozunk, Kae :-)) Nem olvastam egyiket sem sajnos, de a leírás alapján talán beszerzem Steele könyvét.
nem
regisztrált
Kae Westu 2010-04-29 22:54:55
Az utolsó mondatnál annyival árnyaltabb a kép, hogy King megemlíti a tehetséget, de elismeri, hogy anélkül is lehet eredményeket elérni. Mint mondja (nem pontosan ezekkel a szavakkal), a rossz íróból lehet tűrhető, a tűrhetőből átlagos, az átlagosból jó sok munkával, de zseniális csak az lesz, akiben megvan a tehetség is a szorgalom mellé.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei