2010. május 5.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

James Cameron: Avatar - Túlélési kézikönyv Pandorához

Van, aki dicsőítette és van, aki kritizálta az James Cameron 3 dimenziós megafilmjét, az Avatart, de még a fanyalgók is elismerték, hogy Pandora varázslatos hely. Erről a különleges és kitalált bolygóról lehet mindent megtudni az Avatar - Túlélési kézikönyv Pandorához című könyvből.

Ha egy filmbeli, kitalált világ hatalmas népszerűségre tesz szert, mindig megjelennek a rajongóknak és fanatikusoknak szóló különlegességek, ezek közé tartozik az Avatar - Túlélési kézikönyv Pandorához. Szerzőként James Cameron, Maria Wilhelm és Dirk Mathison neve szerepel, de valójában ennél sokkal többen járultak hozzá, a kötet végén külön köszönetet mondnak minden tudósnak, akadémikusnak, írónak, aki részt vállalt a planéta különleges világának kialakításában.

A könyvön első ránézésre feltűnő a "BIZALMAS" felirat is, nagyon ötletesen a szerzők megpróbálják fenntartani a valóság látszatát, egy Pandoráról szóló katonai-tudományos jelentésnek van álcázva. Ennek megfelelően minden benne van, ami csak fontos vagy érdekes lehet a na’vik világával kapcsolatban. Olyan részletes képet kaphat az olvasó a különleges bolygóról, ami messze meghaladja a filmet és az elvárásait is.

A könyv öt témakörrel foglalkozik, az első Pandora földrajzi és csillagászati jellemzői, lenyűgöző, hogy az Avatar írói mennyire alapos munkát végeztek, nem csak a filmben konkrétan látható dolgokat találták ki, hanem minden apró részletet kidolgoztak, onnantól kezdve, hogy mennyi a bolygó átmérője, tömege, milyen kőzetek vannak, pontosan hol helyezkedik el egy másik galaxisban. A másik három fejezet a bolygón található élettel foglalkozik, a növény-állatvilággal, és természetesen az ott élő nép, a Na’vi jellemzőivel és kultúrájával. Az információban és apróságokban is alapos fejezeteket egészíti ki még a szómagyarázat, az emberi fegyverek bemutatója és egy Na’vi szótár. Mivel a Túlélési kézikönyv Pandorához szorosan kapcsolódik az Avatar filmhez, nagyrészt onnan származó képek tarkítják a könyvet, de készültek hozzá kifejezetten tudományosnak ható illusztrációk is.

Egy ilyen sikerfilmhez készült könyvnél nehéz szabadulni az érzéstől, hogy csak egy újabb bevételi forrás a cél, mert akinek nagyon tetszett a mozi, az bármit meg fog venni, ami hozzá kapcsolódik. Ennél azért az Avatar - Túlélési könyv Pandorához sokkal több - bár ez nem kifejezetten a könyv érdeme, hanem annak a tizenöt évnek, amit James Cameron az aprólékos kidolgozással töltött, ami meglátszik minden lapon. Így egyfelől jogosnak tűnik a könyv elején lévő figyelmeztetés: "Sokféle veszély leselkedik az emberre Pandorán, de az egyik legravaszabb az, hogy túlzottan megszereti a bolygót." Másfelől nem sok filmrendező mondhatja el magáról, hogy életet teremtett egy másik naprendszerben. Márpedig ezzel a mesésen kidolgozott fantáziabolygóval kapcsolatban már ez a legjobb szó, és akkor a legkevesebb elolvasni a róla szóló "katonai jelentést".

***


Wilhelm, Maria - Mathison, Dirk, James Cameron - Avatar - Túlélési kézikönyv Pandorához
Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2010.
Ár: 2990 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei