2010. június 1.Illés Zsuzsanna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sóvári Mónika: Szerelmem, Sanghaj - Egy újságíró Kínában

Megjelent Sóvári Mónika: Szerelmem, Sanghaj című könyve. A szerző izgalmas önéletrajzi művéből megismerhetjük a kínai emberek és egy kínai nagyváros mindennapi életét. A könyv kedves világa, humoros hangvétele és hitelessége miatt nagyszerű olvasmány az ázsiai kultúra iránt érdeklődők számára.

"Sanghaj a világ öt legnagyobb metropoliszának egyike, Kína legnagyobb ipari városa, pénzügyi központja. Itt található az ország legnagyobb kikötője, mozija. A városban tizenhétmilliónál is több ember él, száz felsőoktatási intézmény és hétezer kutatóintézet működik. Sanghajt a Huangpu folyó szeli ketté, melytől keletre egy szédületes gyorsasággal fejlődő, felhőkarcolókkal tarkított város épül, ahol ezernél is több épületóriás emelkedik."

A könyv írója ezekkel a sorokkal készült a nagy váltásra. A korábban újságíróként dolgozó Sóvári Mónika ugyanis egy kis bükki faluban élte zárkózott, de boldog életét, amikor hirtelen minden megváltozott. Családjával a világ egyik legnagyobb és legnépesebb városába, Sanghajba kellett költöznie egy teljesen idegen kultúra ölelésébe.

Mónika megküzdött a beilleszkedéssel. Meg kellett ismernie és el kellett fogadnia a tömeget és a világ egyik vezető hatalmát, meg kellett változtatnia beidegződéseit, és meg kellett találnia a kapcsolatot önmaga és az idegen hely között. Úgy gondolta, hogy ehhez pedig a kultúra verhet elsőként hidat.

Az őt ért kulturális sokk feldolgozásában az írást hívta segítségül. Leírt és megfogalmazott mindent, amit érzett, amit gondolt és megélt. Később azonban minden megváltozott. Mónika szerelmes lett. Írásában tulajdonképpen a beilleszkedés azon stációit vette sorra, amiken keresztül végül eljutott oda, hogy nagyon is kézzelfoghatóan és valóságosan szerelmes lett Sanghajba.

Sóvári Mónika megtalálta Sanghaj valódi szépségét. Elfogadta a kulturális különbségeket, és felismerte, hogy Sanghaj egy békés nyugodt, nagyon is élhető város. Ahol az emberek kedvesek, agressziómentesek, béke és nyugalom van éjjel és nappal egyaránt. Sanghaj egy különleges hármas együttélésének helyszíne. Ez az a város, ahol a modern épületek, a jövő békésen él egymással a nyomorral, a múlttal, mindezt pedig kiegészíti és valóban sanghaji egységgé teszi a spiritualizmus, a vallásosság.

A szerző izgalmas önéletrajzi művéből megismerhetjük a kínai emberek és egy kínai nagyváros mindennapi életét. A könyvből megtudhatjuk például azt is, hogy miért nincs négyes asztal. A magyarázat egyszerű: a négyes és a halál ugyanaz a szó a kínai nyelvben. Így nem szeretik a négyest. A szállodákban nincsen negyedik emelet, és azokért a telefonszámokért többet kell fizetni, amelyekben nem szerepel a négyes szám. A könyv kedves világa, humoros hangvétele és hitelessége miatt nagyszerű olvasmány az ázsiai kultúra iránt érdeklődők számára.

A könyvet a Duna International Könyvkiadó (www.dunakiado.hu) adja ki; június elejétől megvásárolható a könyvesboltokban, és megrendelhető az online könyváruházakban.

További információ: www.szerelmemsanghaj.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Zozo 2010-06-21 11:55:43
Nekem a csajom olvasta és utánanéztem miről is szól ez a könyv. Leült és egyhuzamba végiglvasta és közben pedig mellőzött engem. tényleg jó könyv lehet:)
nem
regisztrált
Csillus78 2010-06-18 12:40:15
Mindig is érdekelt a kínai kultúra és régi vágyam, hogy egyszer eljussak Pekingbe vagy akár Sanghajba. Az írónő könyve most kicsit közelebb hozta számomra ezt a világot.
Egy könnyed, de valahogy mégis mély érzésű regényt írt, csak ajánlani tudom

Csilla
nem
regisztrált
Robi 2010-06-17 14:52:04
Ez az igazi szerelem, izgalmas könyv.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei