2010. június 6.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Woody Allen: Annie Hall - Forgatókönyvek a boltokban

A jó forgatókönyv nem csak annak érdekes, aki filmbolond, hanem szerencsés esetben olvasható egy jó könyvként is. A neten nem nehéz ilyen szövegeket találni, de egyre gyakrabban előfordul, hogy kiadják a sikeresebb alkotások forgatókönyvét könyvben is. Van néhány, amit vétek kihagyni, tisztelgés gyanánt vagy csak a szórakozás kedvéért.

Általános, hogy ha a film sikeres, megnő az érdeklődés az alapul szolgáló könyv után is, ha van. De mi a helyzet, ha nincs könyv csak forgatókönyv? Alapesetben egy forgatókönyv nem a nagyközönségnek készül, de egy-egy igazán jó darab önmagában, olvasmányként is megállja a helyét, íme három tökéletes példa.

Ingmar Begman: Sarabande

Ingmar Bergman az elsők között szerepel, akinek a forgatókönyveit önálló kötetként is megjelentették, ebben közrejátszhatott a megkerülhetetlen filmművészeti jelentősége, és hogy irodalmi igényességgel készítette el a forgatókönyveket is. Utolsó műve, a Sarabande valójában a Jelenetek egy házasságból folytatása, lezárása. Négy ember kínozza egymást és talán váltja meg magát egy vidéki villában, a könyv nagyrészt csak a párbeszédeket írja le, nincsenek leírások vagy cselekvések, de az benne van, hogy éppen milyen zene szól. A Sarabande sokkoló és lenyűgöző alkotás mindenkinek, aki tiszteli a Svéd Mestert, vagy csak szívesen olvas mély lélektani alkotásokat.


Woody Allen: Annie Hall

Woody Allen és az Annie Hall nem ismeretlen alkotás egyetlen filmrajongónak sem. A nem hétköznapi szerelmi történet az évtizedek óta analízisre járó new yorki értelmiségi Alvy Singer és Annie Hall kapcsolatát meséli el, humorral, társadalomkritikával és szexszel. Woody Allen egyik legjobb, és biztosan leghíresebb filmjének forgatókönyve is tökéletesen visszaadja a mozgóképes változat erényeit. Sokat elárul, hogy Allen a három Oscar díjából és több, mint egy tucat jelöléséből a legtöbbet forgatókönyvíróként kapta. Egyszerűen el tud mesélni úgy egy történetet, hogy akár az olvasó, akár a néző a könnyekig nevet, és a nevetve sír.


Quentin Tarantino: Becstelen brigantyk

Alaposabb bepillantás egy őrült zseni őrülten zseniális történetének, a Becsetelen brigantyknak a kulisszái mögé, ezt jelenti a forgatókönyve. A frontvonalak mögött nácikat gyilkoló önkétes osztag, Hitler véres halála egy moziban, Hans Landa ezredes karaktere 2009. talán legnagyobb sikere volt. A tökéletes párbeszédek, amelyek az ex-videótékás rendezőre olyan jellemzőek, olvasva is ugyanolyan ütősek, és a könyv változatban benne vannak a kameraállásra vonatkozó utasítások is. Vannak eltérések a filmhez képest, na nem komolyak, de izgalmasak és főként néhol kiegészítik, részletesebben értelmezik a filmben látottakat. Például kiderül, hogy Shoshanna hogyan lett mozi tulajdonos és hogy viszonozta volna a náci mesterlövész érzelmeit is egy pillanatig.


Ráadásul olvasva a forgatókönyveket, az ember óhatatlanul elképzeli a saját verzióját, amit aztán különösen izgalmas összehasonlítani az eredetivel. Vigyázat, egy mellékhatása is van a forgatókönyveknek: könnyű kedvet kapni így a filmíráshoz vagy rendezéshez, de ki tudja, lehet hogy a nagyok is így kezdték.


Ingmar Bergman: Sarabande

Eredeti cím: Sarabande
Kiadás éve: 2006.
Kiadó: Európa
Ár: 1600 Ft

Woody Allen: Annie Hall

Eredeti cím: Annie Hall
Kiadás éve: 2010.
Kiadó: Cartaphilus
Ár: 2000 Ft


Quentin Tarantino: Becstelen brigantyk

Eredeti cím:
Ingloriuos Basterds
Kiadás éve: 2009.
Kiadó: Cartaphilus
Ár: 2000 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei