2010. június 20.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ígéretek - Amikor az ismeretlen tehetségek bizonyíthatnak

Az egész egy internetes irodalmi pályázattal vette kezdetét, amelyre közel ezer novella és vers érkezett. Ez egyértelművé tette, hogy vannak még hazánkban olyan elfeledett tehetségek és asztalfiók írók, akiket érdemes bemutatni a nagyközönségnek. Ebből lett az Ígéretek antológia, amelynek immár a harmadik része készül.

A Garbo Kiadó 2002-ben alakult azzal a nem titkolt céllal, hogy publikálási lehetőséget biztosítson azoknak az íróknak, akik korábban talán nem is voltak tisztában önnön tehetségükkel, és műveikbe csak egy szűk körnek engedtek bepillantást, vagy éppenséggel irodalmi alkotásaik nem jelenhettek meg korábban, mivel jó néhány kiadó úgy vélte, lehetetlen lenne őket eladni a piacon. Ebben a szellemben hirdette meg a kiadó vers és próza pályázatát, melyre ezernél is több mű érkezett, s melyből aztán megszületett az első Ígéretek antológia, amely a 2009-es tavaszi Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

A rengeteg beérkezett alkotás a kiadó vezetőiben azt az elhatározást érlelte, hogy van létjogosultsága egy újabb pályázatnak és aztán egy újabb gyűjteményes kiadványnak, már csak azért is, mivel a rengeteg tehetséges író és költő közül alig több mint negyvenen kerülhettek be az első kötetbe. Így aztán következett az újabb irodalmi pályázat, amelyre ismét rengetegen küldték be jobbnál-jobb alkotásaikat, s amelyek között aztán ismét szelektálni kellett, az Ígéretek szerkesztőjének, Szecsődy Péternek a nagy bánatára, aki szerint rengeteg tehetséges ember van az országban, csak éppenséggel nagyon kevés lehetőségük adódik arra, hogy megmutatkozzanak.

A második Ígéretek antológiában, mely ez év februárjában jelent meg, ismét adódott lehetőségük erre a szerzőknek. Volt akinek nem is először, hiszen többen kerültek be olyanok a kötetbe, akik már az elsőben is helyet kaptak. Például D’Intino Patrícia, aki Eldugult lefolyó.. című versében az anya-lánya kapcsolatról vall, vagy Kormos Anett, aki ismét az anyaság árnyoldalait mutatja meg humoros formában novellájában (Reggel). Ordassy Károly is visszatérő vendége az antológiának. Második kötetben megjelent írása, a Május, csak egy töredék abból a judeo-keresztény mitológiából, melyet papírra vetett. Ám a fiatalok mellett újfent találkozhatunk a "nagy öregekkel" is, Csomós Róberttel (Renard lovag utolsó csatája) és Kisslaki Lászlóval (Bolond Ica csatlakozik), akik több évtizedes élettapasztalataikat sűrítik nagyszerű írásaikba.

Akadnak az Ígéretek második kötetében ifjú titánok, akiknek első műveik egyike található meg a könyv oldalain. Ilyen például Szabó Dániel, akinek A béka című írása (amelyen erősen érződik az egyik példakép, Edgar Allan Poe hatása) néhány szerkesztői javaslat után nyerte csak el végleges formáját. Van aki puszta ujjgyakorlat, baráti játék miatt írja költeményeit: a privát életben villanyszerelőként dolgozó Mészöly Gábor, azaz Kismészöly, akinek Tiltott szeretők balladája című műve került be a kötetbe. Az antológia szerzői között található huszonéves fiatalember, aki írásaival olyan értékeket kíván bemutatni, melyek mára kiveszni látszanak világunkból (Kasza István : Számvetés), és olyan szerzőt is találunk, akinek bevallottan a túlélési technikája az írás (Párdi Petra : Várok rád).

A prózaírók közül az egyik, akit bár nem szerencsés kiemelni a többi tehetséges író közül, de talán mégis megbocsátható, Urbánszki László, akinek A kocsmában című novellájával olyan elementáris erővel sikerül megragadnia a magyar kisrealizmus mocskát, hogy az valami elképesztő. Az 1954-ben született szerző egyébként valószínűleg egy életművész, hiszen azt írja magáról, hogy volt már dunai hajós, batikoló, faműves, jelenleg meg éppen író, úgy mellékesen. Versek tekintetében pedig Traj Adrián Nem áltatom magam című műve ragadott meg leginkább, már csak azért is, mert a szerző még csak 19 éves, és a februárban megjelent kötet lapjain azt írja magáról, mindössze hat hónapja ír. Ennek ellenére letaglózóan mutatja be ars poeticájában az egyedüllétet, a magányt, a pszichózist, és keresi önmagában azokat a kérdéseket, amelyet sokan felteszünk maguknak.

Az ösvény tehát már jó alaposan ki van taposva, s mint látható, a legkülönfélébb korú, nemű és habitusú emberek élnek a lehetőséggel és indulnak el rajta. A Garbo Kiadó továbbra is gyűjti az anyagot a harmadik Ígéretek antológiához, és még csak megszabott benyújtási határidő sincs, így aki kedvet érez, és akad olyan írása, melyet szívesen megmutatna a nagyközönségnek, az akár már ma is elküldheti nekik a művét. Az elbírálásnál egy fontos szempont érvényesül, melyet Szecsődy Péter, a kötetek szerkesztője a második antológia bemutatójakor így foglalt össze: "Az a fontos, hogy jó legyen, hogy mai legyen, és hogy legyen benne valami, amit még sosem olvastam."
***

A Garbo Kiadó pontos pályázati kiírása megtalálható a kiadó honlapján: www.garbokiado.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei