2010. június 23.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rozshegyező - Avagy a zabhegyezés vége

Holden Caulfield a pszichiátrián emlékezik vissza egy fiatalkori kalandozására egyedül New Yorkban, így lehetne összefoglalni J. D. Salinger Zabhegyező című regényét, amely generációk számára volt meghatározó alkotás. Ehhez az alapműhez írt folytatást John David California, amelyben továbbgondolja az időközben felnőtt Caulfield sorsát.

1951-ben ismerte meg a világ Holden Caulfield nevét, amikor megjelent J. D. Salinger generációkat meghatározó regénye, a Zabhegyező. A tizenhat éves fiút kicsapták az iskolából és ezt követően pár napig egyedül próbálta megtalálni magát és a helyet a világban. Ez a helyzet sok fiatalnak volt ismerős, ezért a karakter és a regény azonnal kultikussá vált. Egy ilyen alkotást folytatni mindenképpen nagy merészségre vall John David California részéről. A svéd származású író mégis megkockáztatta, a Rozshegyező - angol címén 60 évvel a Zabhegyező után - az író első szépirodalmi alkotása.

California sok évtizeddel később veszi fel a mesélés fonalát, Holden Caulfield már nem elveszett fiúként lép újra az olvasók elé, hanem az öregek otthonában ébred fel, és az az érzés tölti el, hogy menekülnie kell. Így kalandozik újra New York utcáin, de kicsit önmagában és a múltban is. Már idősebb, de vajon sokkal bölcsebb is? Talán, de leginkább fáradt és kiábrándul is a világot illetően. Hiába lett öregebb, nem kapta meg az élettől minden kérdésére a választ. A Rozshegyezőben szerepel maga Salinger is, aki küzd magával, hogy akkor most folytassa-e a milliók számára meghatározó Caulfield történetét.

Hogy maga California miért döntött a könyv megírása mellett, arra annyit válaszolt, hogy mindig érdekelte, mi történt végül Caulfielddel, és természetesen nagyon tisztelettudó volt az alapművel. Kíváncsi lett volna Salinger véleményére is, aki azonban mereven elzárkózott. Az olvasók és az eredeti mű rajongói is valószínűleg kételkedve fogadják majd a folytatást, és kétségtelen, hogy California nem tudja utolérni Salinger írói nagyságát. A koncepció hibája, hogy, aki nem ismeri a Zabhegyezőt, nem kapja fel a fejét a folytatásra sem, aki viszont jól ismeri és szerette az olyan elvárásokkal veszi a kezébe a folytatást, amelyeket az nem tud beteljesíteni. Pedig extra elvárások nélkül egy élvezhető regényt vehetne a kezébe az olvasó Rozshegyezővel. Holden Caulfield, ha nem is lett sokkal bölcsebb a korral, még mindig tanulságosak és olvasmányosak a kalandjai az élettel.

***


John David California: Rozshegyező, avagy a zabhegyezés vége
Eredeti cím: 60 years later - Coming through the rye
Kiadó: Partvonal könyvkiadó
Kiadás éve: 2010
Ár: 2990 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei