2010. június 25.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Veszíts el egy könyvet! - Az olvasás népszerűsítése játékkal

Egy könyv hever a padon, a villamoson gazdátlanul, de mégsem vesztették el, legalábbis nem a hagyományos értelemben. Magyarországon is népszerű a Veszíts el egy könyvet! kezdeményezés, népszerűsíti az olvasást és nem utolsósorban egy nagyszerű játék. Nem kell mást tenni, mint regisztrálni, és valahol ott felejteni egy könyvet.

2001-ben indult az Egyesült Államokból az utazó könyvek gondolata Ron Hornbaker alapította meg a Bookcrossing mozgalmat, így azok is hozzájuthatnak könyvekhez, akiknek egyébként nem telne rá. Nem kell más, csak egy kód, ami regisztrálja a könyvet, és követhetővé teszi az útját. Már több millió könyv kelt ilyen módon útra a föld körül.

Ehhez a mozgalomhoz hasonlót hoztak létre az orosházi Justh Zsigmond Könyvtár dolgozói 2008-ban, amikor útjára indították a Veszíts el egy könyvet! programot. A résztvevőknek nem kell mást tenniük, mint kiválasztani egy könyvet, amelyről le tudnak mondani, és mások szívesen elolvasnák. Hogy egyértelmű legyen, nem véletlenül maradt egy könyv valami forgalmas helyen, egy cédulát kellett beleragasztani a megfelelő szöveggel, melyből több fajta is elfogadott volt. Mostanra, hogy az Internet segítségével egyértelműen követhető legyen a könyvek sorsa, először regisztrálni kell a könyvportál oldalán, és beragasztani az Elvesztési nyilatkozatot, melyhez tartozik egy kódszám is és ezzel kezdetét veheti a nagy könyvelvesztő hadművelet.

Leginkább a nagyvárosokban lehet "elveszett" művekre lelni, de egyre több településen vannak elvesztett könyvek. Egyetlen alapvető szabály van, sosem szabad megtartani a talált művet, bárhogy tetszett vagy nem tetszett is tovább kell adni. Persze a könyvek egy része tényleg elvész, de a különleges, olvasást népszerűsítő játék ennyi kockázatot megér.

A hangsúly pedig igenis a játék szón van, igazság szerint hiába roskadozik otthon a polc a könyvektől és várnak tárt karokkal a könyvtárak és könyvesboltok, a Veszíts el egy könyvet! érdeme, hogy egy játék, kaland, mert lehet követni, hogy ki, hol milyen könyvet hagyott el, akár célirányosan oda lehet indulni, ha megtetszett a kötet. De szórakoztató már csak azt is megfigyelni, milyen könyvek járják az országot, és mennyi idő alatt lelnek új, ideiglenes gazdára.

Ez elmúlt két évben híres írók dedikálva bocsátották útra műveiket, ezzel is népszerűsítve a mozgalmat, közöttük volt Závada Pál, Mácsai Pál, Vámos Miklós. Érdekesség, hogy legmesszebbre eddig Kis Ottó Javrik című könyve jutott, Párizson keresztül Ausztráliába.

Így igazi kincsekre lehet bukkanni az utcán, a tömegközlekedési eszközökön, akár a legváratlanabb helyeken, érdemes nyitott szemmel járni, és következő lépésként esetleg elveszíteni egy könyvet valahol, persze a játék nevében.

További információ: http://veszitsel.konyvtar.hu/

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei